Η κυβέρνηση «ποντάρει» στον Απόδημο Ελληνισμό για εξωστρεφή εξωτερική πολιτική

15:18 14/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη μιας συντεταγμένης πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς.

Παράλληλα, στέκεται στον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η ελληνική κυβέρνηση παγκοσμίως, την ώρα που οι γεωπολιτικές  και οικονομικές προκλήσεις στον πλανήτη, προκαλούν ανησυχία ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες.

«Εν

μέσω αβεβαιότητας και αλλεπάλληλων κρίσεων, η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, με αναβαθμισμένο ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής».

Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάγκη μιας συντεταγμένης πολιτικής για τους Έλληνες της διασποράς, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις που θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς.

Στους βασικούς άξονες του Σχεδίου, περιλαμβάνονται η υποστήριξη των δικτύων και δομών της ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, με έμφαση στη νέα γενιά, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών και η αξιοποίηση των ομογενών για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

«Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα λάβουμε υπόψη τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων και μεμονωμένων πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας»

Επισημαίνει πως υλοποιούνται ήδη δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων και την προώθηση της ελληνομάθειας, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και μέσω συνεργειών και με άλλα υπουργεία και φορείς, όπως η δημιουργία ειδικής ενότητας για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr, η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών και η επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com.

«Αναδεικνύουμε τον ρόλο της διπλωματίας της διασποράς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων ανά την υφήλιο. Ως πολύτιμοι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, οι Έλληνες της διασποράς κατέχουν καίρια θέση στην υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική για τη δημόσια διπλωματία, που αποσκοπεί στην προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στον κόσμο με τρόπο συντεταγμένο.

Μέσα από συντονισμένες δράσεις των διπλωματικών μας αρχών και των γραφείων δημόσιας διπλωματίας και αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύουμε τόσο τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας – τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό – όσο και λιγότερο προβεβλημένες επιτυχίες της Ελλάδας σε όλους τους τομείς».

Keywords
Αναζητήσεις
i-kyvernisi-pontarei-ston-apodimo-ellinismo-gia-exostrefi-exoteriki-politiki.htm
Τυχαία Θέματα