Η (νέα) Ελλάδα που ονειρευόμαστε!

Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν – και είναι – τόσο πυκνές σε ειδήσεις με επιχειρηματικό ενδιαφέρον που αίφνης αναρωτιόμαστε εάν ξαφνικά η χώρα μας έχει εισέλθει σε επίπεδο «κανονικότητας», εφάμιλλης με αυτήν που διακρίνει τα πλέον προηγμένα δυτικά κράτη.

Η απάντηση είναι καταφατική, με έναν-δυο αστερίσκους που έλκουν την καταγωγή τους στα (υπαρκτά) ανατολίτικα ψήγματα της συνολικότερης mentalite που μας χαρακτηρίζει.

Από την δεύτερη

θετική αποτίμηση για την λήψη επενδυτικής βαθμίδας μέχρι την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ και το deal Alpha Bank – Unicredit, λίγες ημέρες δρόμος, θα μπορούσε να είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης των πλέον σημαντικών γεγονότων των ημερών. Από οικονομικής και επιχειρηματικής σκοπιάς, πάντοτε. Στο ενδιάμεσο, μικρότερα και μεγαλύτερα deal ολοκληρώθηκαν, εξελίξεις σε σειρά από επιχειρηματικά σχέδια κατεγράφησαν, λαμπερά εγκαίνια σε top notch ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν, συναντήσεις και συζητήσεις επί νέων business σχεδίων λαμβάνουν χώρα επί καθημερινής βάσης και γενικότερα ένας δημιουργικός οργασμός βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας. Με επίκεντρο την ίδια, πάντοτε.

Αρκεί να κάνετε μερικές κρούσεις σε γραφεία κορυφαίων επιχειρήσεων διεθνώς, κάνοντας αναφορά στο brand name «Ελλάδα», προκειμένου να αντιληφθείτε -και υπερήφανα να διαπιστώσετε- την δυναμική που ενέχει – πλέον – η χώρα μας στα σοβαρά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Όλοι οι παράγοντες ομολογούν πως πρόκειται για μια νέα «Ελλάδα», μια χώρα «ανοικτή», ευέλικτη και έτοιμη να υποδεχτεί νέες επενδύσεις, να εξετάσει επιχειρηματικά σχέδια, να διεκδικήσει ρόλο στα παγκόσμια τεκταινόμενα, να μην διστάσει να ορθώσει ανάστημα και να εκφράσει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε ζητήματα που… καίνε (λ.χ. πόλεμος στη Μέση Ανατολή, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταναστευτικό κ.ο.κ.), να μην φοβάται να καινοτομήσει και να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα λ.χ. την τεχνολογική επανάσταση της Τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του πολύτιμου αποστάγματος γνώσης κορυφαίων Ελληνικών μυαλών που διαπρέπουν στη διασπορά, είτε ξεχωρίζουν εντός των συνόρων κ.ο.κ. 

Μιας χώρας που δεν διστάζει να αναγνωρίζει τα λάθη της, να μην κρύβει τις αποτυχίες και να ομολογεί τις αδυναμίες της, φροντίζοντας ωστόσο να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, να μην πέφτει σε πανομοιότυπες παγίδες και να υπερβαίνει τις εμφανείς αδυναμίες της.

Φυσικά, τα ανωτέρω δεν εξαντλούνται σε μια στιγμή, μια ημέρα ή μια εβδομάδα, ούτε πρόκειται για one-off ενέργειες, αλλά αντιθέτως προδιαθέτουν για ένα μακρύ, όσο και άκρως παραγωγικό προσεχές χρονικό διάστημα (διαβάστε την στήλη Ελεύθερος Σκοπευτής και δη το σχόλιο που αφορά στη ΔΕΗ και θα αντιληφθείτε τι εννοώ…).

Τα εύσημα, πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία κατάφερε σε μια τετραετία (και κάτι ψιλά…) εν μέσω της πανδημικής κρίσης, της έξαρσης του μεταναστευτικού και εν συνεχεία του πολέμου στην Ουκρανία και της συνεπακόλουθης ενεργειακής κρίσης, μα και των πλείστων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες) να σταθεί όρθια, να θέσει τις βάσεις μιας σύγχρονης οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας και εν τέλει να πετύχει το turn-around story for the ages!

Keywords
Αναζητήσεις
i-nea-ellada-pou-oneirevomaste.htm
Τυχαία Θέματα