Η παραπληροφόρηση των πολιτών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως

13:51 10/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η έκθεση Global Risks Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που δημοσιεύεται σήμερα, δείχνει ότι η παραπληροφόρηση αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον πλανήτη. Εκφράζονται φόβοι για την ενημέρωση των πολιτών, καθώς τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν εκλογές σε χώρες με ισχυρή οικονομία όπως η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

«Η γενικευμένη

προσφυγή στην παραπληροφόρηση και τα εργαλεία που επιτρέπουν την διασπορά της μπορούν να υπονομεύσουν την νομιμοποίηση των νεοεκλεγεισών κυβερνήσεων. Τα προβλήματα που προκαλούνται θα μπορούσαν να κυμανθούν από βίαιες διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους μέχρι εμφύλιες συγκρούσεις και τρομοκρατία», προειδοποιεί η έκθεση που δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (15-19 Ιανουαρίου).

Η έκθεση Global Risks Report , προϊόν σύμπραξης με την ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance και την αμερικανική Marsh McLennan, στηρίζεται στις απόψεις περισσότερων των 1.400 ειδικών αξιολόγησης κινδύνων, πολιτικών παραγόντων και επικεφαλής επιχειρήσεων βάσει των ερωτήσεων που τους τέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μία τάξη πολυπολικότητας ή κατακερματισμού θα διαμορφωθεί την προσεχή δεκαετία, τάξη στην οποία μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις θα ανταγωνισθούν, θα θέσουν και θα ενισχύσουν περιφερειακούς κανόνες και νόρμες.

«Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τις κρίσεις ή για να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο σταθερό, βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον», σύμφωνα με την Saadia Zahidi, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Børge Brende δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εργασίες του Φόρουμ θα συμπέσουν με μία περίπλοκη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία επιβαρυμένη από σειρά θεμάτων που εκκινούν από τους πολέμους στην Γάζα και την Ουκρανία και φθάνουν στο αυξανόμενο χρέος και κόστος διαβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Φόρουμ του Νταβός ανάμεσα σε 60 και περισσότερους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα είναι παρόντες.

Keywords
Αναζητήσεις
i-parapliroforisi-ton-politon-lamvanei-anisychitikes-diastaseis-pagkosmios.htm
Τυχαία Θέματα