Η Πειραιώς κινεί τα νήματα, Coca –Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και η πληροφορική

08:21 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το μεγάλο placement μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με το οποίο θα διατεθούν μετοχές όλων των συστημικών τραπεζών που διαθέτει το ΤΧΣ. Στην περίπτωση της Eurobank και της Alpha Bank είχαμε μία πλήρη ιδιωτικοποίηση και η αλήθεια είναι ότι αυτό άρεσε

σε όλους. Τους Έλληνες επενδυτές, τους ξένους επενδυτές, την ΕΚΤ και τους διεθνείς οργανισμούς, τους ελεγκτικούς οίκους, άπαντες.

Τι ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς θα διατεθεί από το Ταμείο θα μάθουμε επισήμως στο τέλος της εβδομάδος. Ουσιαστικά θα απηχεί την τελική έγκριση που θα δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση που αρχικά σκεπτόταν τη διάθεση ποσοστού 20%+2% να έχει τώρα ανοιχτό και το σενάριο διάθεση όλων των μετοχών, καθώς υπάρχει πληροφόρηση για πολύ μεγάλη ζήτηση μετοχών από το εξωτερικό. Αυτό είναι ακριβώς η επιθυμητή εξέλιξη για την οποία έχει δουλέψει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπάρχει ξεκάθαρος στόχος για τη μεγαλύτερη δυνατή εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και οι επενδύσεις.

Συνεπώς όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την Πειραιώς, αλλά η πιθανότητα για διάθεση όλου του ποσοστού των μετοχών του Ταμείου μπορεί να είναι τώρα αυξημένη.

Η Πειραιώς και η διάθεση μετοχών της, έχει συνεπώς κυριαρχήσει στα δρώμενα του ΧΑ, εδώ κι ένα μήνα, και με αυτή θα ολοκληρωθεί το καρέ διάθεσης μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες, ενώ έχει μεσολαβήσει και διάθεση μετοχών της Helleniq Energy και η εισαγωγή ορόσημο του ΔΑΑ. Πόσες ταχύτητες έχει ανεβάσει μέσα σε τρεις μήνες η αγορά.

Οι ρευστοποιήσεις ιδιωτών και θεσμικών που ήθελαν ρευστότητα για να πάρουν μέρος στη διάθεση μετοχών της Πειραιώς, μάλλον έχουν ολοκληρωθεί ήδη, αν κρίνουμε και από τη γενικότερη πτώση των συναλλαγών. Διαρκούν σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα και εντωμεταξύ, η μετοχή σημείωσε άνοδο… όχι ότι οι ξένοι επενδυτές δεν το περίμεναν, αλλά πήραν μετοχές και μέσα από την αγορά, βλέποντας τι συνέβη με την περίπτωση του ΔΑΑ. Άνοδο όμως σημείωσε κι όλη η αγορά που κινείται τώρα σε περιορισμένο εύρος τιμών πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Ένας από τους τίτλους που ξεχώρισε τις προηγούμενες ημέρες και συνεχίζει είναι η Coca-Cola για την οποία υπήρχαν παράπονα. Τη προηγούμενη Πέμπτη οι συναλλαγές ήταν περίπου 12.000 τεμάχια. Την Παρασκευή αυτό άλλαξε και οι συναλλαγές αυξήθηκαν φθάνοντας τις 32.525 μετοχές. Η μετοχή είχε φθάσει μέχρι τα 29,26 ευρώ, αλλά στο κλείσιμο της ημέρας προσγειώθηκε στα 20,01 ευρώ με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών στη λήξη. Σα να μη την πρόσεχαν καθόλου.

Χθες όμως την πρόσεξαν. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 17.000 τεμάχια και στη λήξη της συνεδρίασης η μετοχή έκλεισε στα υψηλά της ημέρας με πολύ προσεκτικό κλείσιμο. Η μετοχή, έχει ήδη σπάσει σοβαρές αντιστάσεις και πλησίασε τα υψηλά του 2023. Τώρα βέβαια, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και η προοπτικές είναι πολύ καλύτερες. Έχει ήδη σπάσει σοβαρές αντιστάσεις, μας τόνισαν.

Η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), είναι άλλη μετοχή μετά το placement. Η αγορά περιμένει καλά αποτελέσματα την Πέμπτη και η Optima Bank, έχει δώσει πρόσφατα τιμή-στόχο τα 10,70 ευρώ, με τη μετοχή να είναι τώρα στα 8,27 ευρώ. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα περιθώρια κερδών στη διύλιση παραμένουν πολύ ισχυρά ενώ η εταιρία κλιμακώνει τους στόχους της στις ΑΠΕ έχοντας ισχύ 680MW υπό λειτουργία, και επιπλέον 400MW σε ώριμο στάδιο. Στόχος τα 2 Γιγαβάτ το 2026. Προβλέπονται αυξημένα έσοδα και EBITDA και η Optima Bank, κάνει εκτίμηση για μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, πέραν του προμερίσματος 0,25 ευρώ. ΔΣτο ταμπλό η μετοχή υπολείπεται ακόμα της σχέσης που είχε με τη Motor Oil σενάριο που παίζουν και Έλληνες επενδυτές.

Να μην ξεχάσουμε τον ΟΠΑΠ. Ανάλυση της Edison για το 2024 προβλέπει ακαθάριστα έσοδα GGR 2,059 δισ. ευρώ, ΕBIDTA 720 εκατ. ευρώ και μέρισμα 1,49 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 10.2%. Η μεγάλη είδηση για την εταιρία είναι η έναρξη του ευρωπαϊκού Λόττο, με την ανανέωση που έχει κάνει στα παιχνίδια του. Η μετοχή είναι μία ανάσα από το να σημειώσει νέα υψηλά 134 ετών.

Η ΔΕΗ κατέχει αυτή τη στιγμή, συνολικά 18.898.658 ίδιες μετοχές της, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,947% του μετοχικού κεφαλαίου της. Ουσιαστικά έπιασε το 5% αλλά η μετοχή παραμένει κάτω από τα 12 ευρώ. Βλέπουμε τον CEO Γιώργο Στάσση, να υλοποιεί αυτό που σας περιγράψαμε ως ενεργειακή διπλωματία, καθώς συναντάται με ισχυρούς πολιτικούς σε ΗΠΑ και τώρα σε Ρουμανία. Η αγορά υποτιμά την εταιρία και τη μετοχή, την ώρα που η διοίκηση τρέχει για να φέρει μπροστά και το νέο πλάνο.

Ίσως έχουμε δώσει περισσότερο βάρος στις αμυντικές μετοχές στην Ελλάδα. ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca-Cola, ΔΕΗ, τράπεζες και στο νέο μεγάλο «θηρίο» των ταμειακών ροών, που κτίζει ο Γιώργος Περιστέρης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δε σημαίνει ότι δεν έχει ενδιαφέρον όμως η ευρύτερη κατηγορία της πληροφορικής στην Ελλάδα. Έχουν όλες πάει καλύτερα του αναμενομένου, τρέχουν προγράμματα ψηφιοποίησης στην αγορά από το RRF και ο κλάδος είναι ζεστός και ξεχωρίζει στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Keywords
Αναζητήσεις
i-peiraios-kinei-ta-nimata-coca-cola-opap-dei-kai-i-pliroforiki.htm
Τυχαία Θέματα