Η Βουλγαρία και η Γαλλία υπογράφουν συμφωνία για πυρηνική ενέργεια

08:48 23/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Βουλγαρία και η Γαλλία υπέγραψαν, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας (civil nuclear energy), ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Ενέργειας στη Σόφια. Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πυρηνικών προγραμμάτων, της συνεργασίας μεταξύ του πυρηνικού τομέα και των αλυσίδων εφοδιασμού και της βιομηχανικής συμμετοχής σε νέα

έργα, ανέφερε το υπουργείο ενέργειας σε ανακοίνωσή του.

Η πρωτοβουλία καλύπτει επίσης την έρευνα για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την καινοτομία, καθώς και την ενίσχυση της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.

Μέσω της ανταλλαγής πυρηνικής τεχνολογίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, υπάρχει αμοιβαίος στόχος να προωθηθεί ένα ασφαλές, ανταγωνιστικό και βιώσιμο πράσινο μέλλον που βασίζεται σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας της Βουλγαρίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μαιρ δήλωσε πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Βουλγαρία και σε άλλους τομείς όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού, την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Κατέθεσα την ιδέα ενός έργου κοινού ενδιαφέροντος στον πυρηνικό τομέα, διότι γνωρίζετε ότι έχουμε έργα κοινού ενδιαφέροντος σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, του υδρογόνου. Αξίζει να έχουμε έργα κοινού ενδιαφέροντος και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Επιπλέον προσπάθειες της Βουλγαρίας για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας

Πέρυσι, ο γαλλικός κρατικός ενεργειακός «γίγαντας» Electricite de France (EDF) συμφώνησε να ξεκινήσει μια προ-μελέτη για την πιθανή αναβίωση του έργου του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Belene της Βουλγαρίας, το οποίο αργότερα ακυρώθηκε.

Το 2018, η Βουλγαρία επεδίωξε να αναβιώσει το έργο Belene αφού κατέβαλε 601,6 εκατ. ευρώ το 2016 ως αποζημίωση στην Atomstroyexport, θυγατρική της ρωσικής Rosatom, για τον εξοπλισμό που είχε ήδη κατασκευάσει για το ακυρωμένο έργο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βουλγαρία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, με επίκεντρο την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, μαζί με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και έρευνας.

Keywords
Αναζητήσεις
i-voulgaria-kai-i-gallia-ypografoun-symfonia-gia-pyriniki-energeia.htm
Τυχαία Θέματα