«Ίχνη εμφυλίου» στην ΕΕ σε ουκρανικό φόντο

07:32 2/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Ουκρανίας, τασσόμενος υπέρ του Κιέβου στον πόλεμο που μαίνεται με τη Ρωσία.

Ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «δε μπορεί να αποκλειστεί» η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» για μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι υπαινιγμοί

του αυτοί σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν σκόπιμα διφορούμενοι και αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στο μυαλό των Ρώσων στρατιωτικών. 

Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στο Φράιμπουργκ, «άδειασε» το Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως «δεν θα υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή μέλη του ΝΑΤΟ».

Δεν είναι μόνο ο Γερμανός Καγκελάριος που αντέδρασε στην τοποθέτηση Μακρόν σχετικά με την αποστολή ειδικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Θόρστεν Φρέιμ, τόνισε ότι, είναι «εκτός συζήτησης η αποστολή δυτικών χερσαία στρατευμάτων στην Ουκρανία».

Η διαφωνία αυτή αναδεικνύει τις μακροχρόνιες δυσκολίες συνεργασίας των δύο ηγετών αλλά και το πως αυτές οι εντάσεις διαχέονται και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία μιας σύγκρουσης που τελευταία «γέρνει» υπέρ της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να δοθεί από την ΕΕ στην Ουκρανία κάθε μέσο που θα χρειαστεί προκειμένου να επιβληθεί της Ρωσίας, στον πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια. Η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι τώρα 88 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, ενώ αναμένεται να δώσει και ένα «πακέτο» ύψους 50 δισ. έως το 2027.

Η διαμάχη μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή της εκστρατείας της για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Με τα ευρωπαϊκά κράτη να μην ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις για χορήγηση πυρομαχικών και τη ζωτικής σημασίας βοήθεια των ΗΠΑ να καθυστερεί στο Κογκρέσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να διαπεράσουν τις άμυνές τους μέχρι το καλοκαίρι.

Σε συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 20 Ευρωπαίοι ηγέτες με αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, ο Μακρόν υποστήριξε ότι ήθελε να εξαλείψει τις αμφιβολίες της ΕΕ σχετικά με το κατά πόσο είναι κοινό το μέτωπο της Ένωσης ως προς την υποστήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι απέναντι στον Πούτιν.

Είναι δεδομένο ότι η ΕΕ στηρίζει ανοικτά την Ουκρανία καθώς οι Βρυξέλλες δείχνουν στην πράξη πως θα σταθούν στο πλευρό του Κιέβου για την όποια ενίσχυση σε πολεμοφόδια.

«Είμαστε ένα ανοιχτό βιβλίο για τον Πούτιν, αναμένει ότι αύριο δεν θα φέρουμε ούτε Taurus ούτε ATACMS ούτε καν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών», έγραψε σε μήνυμά του στα social media ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, αναφερόμενος στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν διστάσει να παράσχουν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, να αγκαλιάσουμε τη στρατηγική ασάφεια, να σπάσουμε τα ταμπού και να συμπεριλάβουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές στην εργαλειοθήκη μας», είπε, υποστηρίζοντας τη θέση του Μακρόν.

Keywords
Αναζητήσεις
ichni-emfyliou-stin-ee-se-oukraniko-fonto.htm
Τυχαία Θέματα