Κυβερνητική δέσμευση για εντυπωσιακή μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει κατά 23% τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 23ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών (COP 23) της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου (Σύμβασης της Βαρκελώνης), η οποία έλαβε

χώρα στο Πορτορόζ της Σλοβενίας (5 με 8 Δεκεμβρίου), όπου και πραγματοποιήθηκε η Υπουργική Σύνοδος, ο Π. Βαρελίδης στάθηκε στο ότι  με βάση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Ελλάδα θα ξεπεράσει κατά 23% τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που της αναλογεί για το 2030, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανακήρυξη του 10% των εθνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδας ως περιοχών απαγόρευσης της αλιείας (no-take zones) μέχρι το 2030 και επισήμανε ότι η Ελλάδα, αξιοποιώντας κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έως το 2026, θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα για την αποτελεσματική επιτήρηση των θαλασσίων, προστατευόμενων περιοχών.

Ο Π. Βαρελίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην διεξαγωγή 9ου Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean» στην Αθήνα (θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου 2024) το οποίο -μεταξύ άλλων- θα εστιάσει στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο, καλώντας τις χώρες και εταίρους της περιοχής για την ενεργό συμμετοχή τους.

Keywords
Αναζητήσεις
kyvernitiki-desmefsi-gia-entyposiaki-meiosi-ekpobon-aerion-thermokipiou-eos-to-2030.htm
Τυχαία Θέματα