Λιονέλ Μέσι: Ο… χρυσός του Μαϊάμι

09:30 23/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο Καρλ Μαρξ είχε υποστηρίξει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την πρώτη φορά σαν τραγωδία και την δεύτερη σαν φάρσα. Δεν ξέρουμε αν ο Λιονέλ Μέσι ασπάζεται την συγκεκριμένη τοποθέτηση, το σίγουρο είναι όμως ότι δεν επέλεξε να αφήσει την ιστορία να επαναληφθεί.

Έτσι, στις αρχές Ιουνίου, ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητής, αντί να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, προτίμησε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην τεράστια καριέρα του

και να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, υπέγραψε συμβόλαιο με την Ίντερ Μαϊάμι, του Ντέιβιντ Μπέκαμ, για τα επόμενα τρία χρόνια, επιλέγοντας το MLS από το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο θα «συναντούσε» ξανά τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Δεν επέλεξε με κριτήριο τα χρήματα (ή μήπως το έκανε;)

Ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις του, έσπευσε να τονίσει ότι δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Άλλωστε, αν διάλεγε με κριτήριο τα χρήματα, θα μπορούσε να φορέσει την φανέλα της Αλ Χιλάλ η οποία του έκανε δύο μυθικές προτάσεις. Η μία για 400 εκατ. δολάρια τον χρόνο, για δύο χρόνια, και η δεύτερη για 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο, για τρία χρόνια, όταν όλα έδειχναν ότι ο παίκτης είναι κοντά σε συμφωνία με την Ίντερ Μαϊάμι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο αυτές προτάσεις, το 100% των δικαιωμάτων της εικόνας του παίκτη θα έμεναν στον ίδιο.

Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν σκέφτηκε με οικονομικά κριτήρια; Και ναι, και όχι. Στα χαρτιά, η συμφωνία του πρώην παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν με την ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι για 1+1+1 χρόνια, έναντι 40 εκατ. δολαρίων για κάθε σεζόν. Μιλάμε λοιπόν για μια χαοτική διαφορά.

Στην πραγματικότητα όμως, οι προοπτικές που ανοίγονται στον ποδοσφαιριστή με το ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ίσως είναι πιο σημαντικές.

Apple, Adidas και… Παγκόσμιο Κύπελλο 2026

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Athletic» κομβικό ρόλο στην ολοκλήρωση της μεταγραφής διαδραμάτισε η Apple.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός πρόσφατα επένδυσε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει για την επόμενη δεκαετία τα τηλεοπτικά δικαιώματα του MLS. Η παρουσία του Λιονέλ Μέσι στο πρωτάθλημα είναι αρκετή για να «εκτοξεύσει» τα κέρδη της, και φρόντισε για τον σκοπό αυτό να «δέσει» την συμφωνία. Πώς; Εξασφαλίζοντας ότι ένα μέρος των εσόδων που θα αποφέρουν οι νέοι συνδρομητές του Apple TV+ να καταλήξουν στον Αργεντινό ποδοσφαιριστή.

Σημαντική όμως ήταν και η «βοήθεια» της Adidas, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal. Η εταιρεία συνεργάζεται από το 2006 με τον Λιονέλ Μέσι, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον μεγάλο χορηγό του MLS. (Αξίζει να σημειωθεί ότι η Adidas προμηθεύει με αθλητικό υλικό τις 29 ομάδες του πρωταθλήματος ενώ σχεδιάζει την επίσημη μπάλα). Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ήρθε σε συμφωνία με το MLS, προκειμένου ένα μέρος από την αύξηση των κερδών να καταλήγει στον Αργεντινό σούπερ σταρ.

Τέλος, αν και το συμβόλαιο του Μέσι δεν είναι «κλειστό», στόχος είναι να παραμείνει μέχρι το 2026 στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποτελέσει -με το αζημίωτο- το πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ, μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Μπέκαμ φρόντισε να τον πείσει, εξηγόντας του τα οφέλη που αποκόμισε ο ίδιος από την απόφασή του να αφήσει την Ρεάλ Μαδρίτης για τους Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Από 27 στα 306 ευρώ «εκτοξεύτηκε» η τιμή ενός εισιτηρίου

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της επίδρασης που έχει η απόκτηση του Λιονέλ Μέσι, σε οικονομικό επίπεδο, στην ομάδα του Μαϊάμι, είναι αυτό του κόστους των εισιτηρίων «απέναντι» στην Κρους Ασούλ.

Συγκεκριμένα, πριν γίνει γνωστή η απόκτησή του Αργεντινού παγκόσμιου πρωταθλητή, οι φίλαθλοι που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση στο πλαίσιο του Leagues Cup, είχαν στη διάθεσή τους εισιτήρια που ξεκινούσαν από 27 ευρώ. Η τιμή αυτή, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών «εκτοξεύτηκαν» στα 306 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Λιονέλ Μέσι έφερε «φρενίτιδα» ενθουσιασμού στους φίλους της Ίντερ Μαϊάμι, αφού ανακοινώθηκε επισήμως sold out για όλους τους αγώνες της επερχόμενης σεζόν.

Το τι θα προσφέρει αγωνιστικά ο Λιονέλ Μέσι στην νέα του ομάδα και στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Σε οικονομικό επίπεδο πάντως, παραμένει ένας σύγχρονος Μίδας, που μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε «αγγίζει».

Keywords
Αναζητήσεις
lionel-mesi-o-chrysos-tou-maiami.htm
Τυχαία Θέματα