Μείνετε στις αναδυόμενες μέχρι να αυξηθούν οι τιμές των μετοχών, λέει η JP Morgan

15:28 19/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μείνετε στις αναδυόμενες αγορές γιατί σας συμφέρει καλύτερα μέχρι να μεγαλώσετε περισσότερο και να αυξηθούν οι κεφαλαιοποιήσεις με άνοδο των μετοχών, μοιάζει να λέει η JP Morgan με ανάλυσή της. Ο οίκος υποστηρίζει ότι για την ώρα η παραμονή στο δείκτη MSCI Emerging Market, αντί για μία προαγωγή στο δείκτη MSCI Developed Markets, συμφέρει καλύτερα,

γιατί διαφορετικά θα οδηγήσει σε εκροή 1,8 δισ. δολαρίων αντί για εισροές.

Ουσιαστικά, ο οίκος δημοσιοποιεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η είσοδος στις ώριμες αγορές είναι ακόμα πρόωρη και πρέπει να επιτευχθεί με καλύτερους όρους, κυρίως, όταν οι τιμές των blue chips αυξηθούν κι άλλο.

Με την ανάλυσή της η JP Morgan εκτιμά ότι η είσοδος στο μεγαλύτερο δείκτη θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή της αγοράς στο νέο δείκτη στο 0,13% από 0,52% τώρα που είναι στο μεγαλύτερο δείκτη, όπου έχει τετραπλάσια συμμετοχή.

Ο οίκος εκτιμά ότι μόνον τρεις μετοχές πληρούν τώρα τα κριτήρια για συμμετοχή στο νέο δείκτη, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και ο ΟΠΑΠ, ενώ για την ώρα 10 εταιρίες της ελληνικής αγοράς έχουν συμμετοχή στο δείκτη των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley. Η Ελλάδα θα έχανε τη συμμετοχή επτά μετοχών εταιριών στο μεγαλύτερο δείκτη και θα έμενε με πολύ μικρό ποσοστό που θα μπορούσαν να προσπεράσουν οι επενδυτές, λέει. Γι αυτό θεωρεί το σενάριο αναβάθμισης για την ώρα ως αρνητικό καταλύτη.

Αντίθετα η παραμονή σημαίνει τη δυνατότητα να μειωθούν κι άλλο τα discount με τα οποία διαπραγματεύονται τώρα οι ελληνικές μετοχές έναντι των άλλων αγορών στον δείκτη των αναδυόμενων. Με άλλα λόγια τα ελληνικά blue chips, έχουν τη δυνατότητα να σημειώσουν άνοδο.

Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

Παραμονή της ελληνικής αγοράς στις αναπτυσσόμενες στο δείκτη MSCI Emerging Market αποτελεί τη βέλτιστη εξέλιξη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς μια αναβάθμιση θα μπορούσε να καταστεί ως αρνητικός καταλύτης για την αγορά. Η εκτίμηση αυτή αιτιολογείται από τρεις παράγοντες:

-Σήμερα μόνο τρείς ελληνικές μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM). Αυτές είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και του ΟΠΑΠ. Οι προϋποθέσεις προβλέπουν τουλάχιστον πέντε μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης αγοράς - ρευστότητας που είναι 5,8 δισ. δολάρια και ξεπερνάται, συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς, 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free- float) και τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά και «Διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων - μέσων».

Τώρα, η ελληνική αγορά έχει συμμετοχή στις αναδυόμενες αγορές με δέκα μετοχές, αλλά σε περίπτωση αναβάθμισης, θα χάσει επτά μετοχές εταιριών.

Οι τρείς μετοχές, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan θα έχουν μια κεφαλαιοποίηση περί τα 14 δισ. δολάρια που θα είναι ίση με το 0,31% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του MSCI Europe και πίσω ακόμα και από την αγορά της Πορτογαλίας και της Αυστρίας.

-Μία μετακίνηση της ελληνικής αγοράς στον δείκτη DM θα μπορούσε να συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές, με τη συρρίκνωση του ποσοστού συμμετοχής κεφαλαιοποίησης στο 0,31% στον ευρωπαϊκό δείκτη ή το 0,02% στον παγκόσμιο, έναντι 0,52% στον δείκτη αναδυόμενων αγορών.  Άλλωστε, οι παγκόσμιοι επενδυτές των αναδυομένων αγορών λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την Ελλάδα.

-Τέλος , ο τρίτος παράγοντας που επικαλείται ο οίκος, είναι ότι η ελληνική αγορά μπορεί να υπεραποδώσει περαιτέρω στις αναδυόμενες αγορές και μάλιστα η JP Morgan υπενθυμίζει ότι έχει δώσει σύσταση overweight για την Ελλάδα. Ο οίκος σημειώνει ακόμα, πως όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ανεπτυγμένη αγορά το 2001, το ενδιαφέρον στην αγορά ατόνησε «και δεν βλέπουμε τον λόγο αυτήν τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά».

Το σενάριο ανόδου τιμών της JP Morgan

Το θέμα ερώτημα είναι αν θα μπορούσε η Ελλάδα να συγκεντρώσει σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Πορτογαλία ή την Αυστρία. Η ευρωπαϊκή ομάδα στρατηγικής της JP Morgan αναφέρει ότι υπάρχουν επενδυτές που είναι overweight στην Ελλάδα και θέλουν η αγορά να παραμείνει στις αναδυόμενες ενώ δεν έχει ακουστεί  ακόμη ούτε ένας Ευρωπαίος επενδυτής των ανεπτυγμένων αγορών που θέλει να προσθέσει την Ελλάδα στους δείκτες αναφοράς του. Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας, μια αναβάθμιση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε εκροή 1,8 δισ. δολαρίων, καταλήγει η JP Morgan.

Για τις τράπεζες, οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν ότι η παραμονή της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες παραμένει σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην κατηγορία, παραμένει πολύ ισχυρό με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του τομέα και όχι στους βραχυπρόθεσμους παράγοντες. Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται  περίπου 50% φθηνότερες από τις αντίστοιχες τράπεζες των χωρών CEEMEA.

Keywords
Αναζητήσεις
meinete-stis-anadyomenes-mechri-na-afxithoun-oi-times-ton-metochon-leei-i-jp-morgan.htm
Τυχαία Θέματα