Μειωμένες κατά 30% οι παραγγελίες για το αρνί του Πάσχα

22:23 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι παραγγελίες για το αρνί του Πάσχα είναι μειωμένες κατά 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τη στιγμή που κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στρυμωγμένοι από τη δέσμευση πως η τιμή του αρνιού ανά κιλό θα είναι από 10 ευρώ και κάτω.

Στην τοποθέτηση αυτή είχε προβεί προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να δουλέψουν προς όφελος των καταναλωτών. «Ο στόχος για την τιμή

του αρνιού στο “Καλάθι του Πάσχα” είναι να είναι στα 10 ευρώ και χαμηλότερα. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε το κέρδος των παραγωγών, θέλουμε να περιορίσουμε το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων, αυτή είναι η πίεση προς τις αλυσίδες, για να μείνει η τιμή λιανικής στα 10 ευρώ και κάτω, γιατί πρέπει και να πουληθούν αυτά τα προϊόντα, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα για όλη την αλυσίδα της παραγωγής από τους κτηνοτρόφους και πάνω. Πρέπει όλοι να περιορίσουν τα κέρδη τους για να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά είναι έκρυθμη, καθώς οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να πουλήσουν αμνοερίφια σε μέση τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, ενώ οι κρεοπώλες να επισημαίνουν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ύστερα και από τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης, στα καταστήματά τους, η τιμή υπολογίζεται φέτος λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ/κιλό.

Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχου, κτηνοτρόφου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ) στον τομέα κρέατος και του επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλου, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε ότι «οι τιμές πρέπει να κανονίζονται από κτηνοτρόφους και εμπόρους και όχι από αυτούς που κάθονται στα γραφεία», ενώ σημείωσε ότι ενώ τα επιμελητήρια αποτελούν συμβούλους του κράτους, ωστόσο «τουλάχιστον από το ΕΕΘ, δεν ζητήθηκε η συμβουλή του».

Το «παράπονο» των κρεοπωλών που βγήκε ο υπουργός Ανάπτυξης και είπε ότι φέτος τα αρνί και κατσίκι έχουν ταβάνι τα 10 ευρώ ανά κιλό, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ), λέγοντας ότι «οι τιμές αυτές, που αφορούν κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, δημιουργούν ερωτήματα για την ποιότητα των αμνοεριφίων». Μάλιστα, διερωτήθηκε «όσα αμνοερίφια θα πωληθούν προς 10 ευρώ ανά κιλό και κάτω, από πού θα προέρχονται; Η τιμή των 10 ευρώ δεν ξέρουμε εάν αντιπροσωπεύει το ελληνικό, ποιοτικό αρνί, καθώς ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14 ευρώ ανά κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμενε στις καταψύξεις».

Από την πλευρά του, ο Δ. Μόσχος, τόνισε πως «η ελληνική κτηνοτροφία φθίνει και χάνει χιλιάδες ζώα. Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10 ευρώ ανά κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ ανά κιλό. Με την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι το υπουργείο είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία. Πώς μια κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην τιμή του κρέατος και δεν μπορεί να το κάνει και στην τιμή του ρεύματος;».

Keywords
Αναζητήσεις
meiomenes-kata-30-oi-parangelies-gia-to-arni-tou-pascha.htm
Τυχαία Θέματα