Μητσοτάκης από Βελιγράδι: Στην κορυφή της ατζέντας η διασύνδεση στην ενέργεια και τις μεταφορές

12:57 12/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι με τον Αλεξάνταρ Βούσιτς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Βελιγράδι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σπίτι του, και είπε ότι διαπιστώνει την πρόοδο των διμερών σχέσεων στο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε, συμβαδίζουν οι δυο χώρες στις ιστορικές επιλογές, και η συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την διακήρυξη που υπογράφτηκε το 2019 στην Αθήνα. «Επαναβεβαιώνεται η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επισκέπτομαι το Βελιγράδι συνοδευόμενος από 4 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω επενδυτικές σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διασύνδεση στην ενέργεια και τις μεταφορές αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της ατζέντας του, αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι και το στρατηγικής σημασίας έργο από τον Πειραιά στη Βουδαπέστη. «Η πατρίδα μου διαχρονικά ενθαρρύνει έμπρακτα την περιφερειακή διασυνδεσιμότητα για πολίτες και αγαθά κι αυτός είναι σημαντικός δρόμος που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον κάθετο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από νότο – βορρά και αντίστροφα, μέσω Ρεβυθούσας, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία, αφού γίνεται η παραγωγή του 50% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και έχει ως στόχο να βοηθήσει τη Σερβία στην πράσινη μετάβασή της, με το να γίνει η Ελλάδα κόμβος εξαγωγής. Χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες».

«Η θέση μας για το Κόσοβο είναι σταθερή και γνώμονας σε όλα είναι το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο μίλησε για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, και πως αυτό αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας «είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και πιστεύω ότι πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία προς όφελος της ευρωπαϊκής προοπτικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα