Νέα άνοδος, νέοι πρωταγωνιστές κι επιστροφή πάνω από τις 1.380 μονάδες στο ΧΑ

21:42 18/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πάνω από τις 1.381 μονάδες επανήλθε ο Γενικός Δείκτης με αξιόλογη άνοδο την Πέμπτη, που έφερε τα blue chips σε πρώτο πλάνο και με μεγαλύτερο τζίρο και τις τράπεζες να στηρίζουν επίσης την κίνηση, οδηγώντας την αγορά σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Η συνεδρίαση ήταν από την αρχή ανοδική και σε δύο φάσεις επιτάχυνε ήπια για να καταλήξει τελικά σε ένα κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας με άνεση. Ο Γενικός Δείκτης που ξεκίνησε ανοδικά, μετά από μικρή συσσώρευση πρώτα ανέβασε

στροφές μετά τις 13:30 χωρίς να γίνεται έντονα αντιληπτό ότι η αγορά «γεμίζει».

Μετά τις 15:30 όμως έγινε πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει δυναμική και σιγά σιγά η αγορά κέρδισε κι άλλος έδαφος. Προφανώς οι πτωτικοί παίκτες αιφνιδιάστηκαν, έχοντας στήσει «καραούλι» στις τραπεζικές μετοχές. Αλλά οι πρωταγωνιστές της Πέμπτης ήταν άλλοι, στα blue chips της ενέργειας και της βιομηχανίας και το ενδιαφέρον ήταν διασκορπισμένο παντού στο ταμπλό, καθώς οι αποτιμήσεις σε πλήθος τίτλων έχουν γίνει ελκυστικές με την πτώση.

Με την τιμή του πετρελαίου να αποκλιμακώνεται περαιτέρω, την αγορά να έχει πάρει την κρυάδα και να έχει συνηθίσει τα νέα επίπεδα ρίσκου και την αυξημένη ρευστότητα που έχει μείνει εκτός και είναι σημαντική εφεδρεία, η αγορά έχει όπλα για να διεκδικήσει υψηλότερα τιμών.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εξακολουθούν να είναι πολύ καλά και να τροφοδοτούν την αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστες αντοχές σε δύσκολες εποχές και όταν υπάρχει έστω και μικρό περιθώριο να περάσουν στην επίθεση, υπεραποδίδουν επιχειρηματικά των ανταγωνιστών τους. Έχει δαιμόνιο ο Έλληνας, ένα σταθερό περιβάλλον χρειάζεται.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 115, 41 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 17,8 εκατ. ευρώ σε Jumbo, Eurobank, Mytilineos, Optima, Εθνική, Πειραιώς, Σαράντη. Ο τζίρος ήταν
πολύ ικανοποιητικός για ανοδική συνεδρίαση. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης αυτή τη φορά οι μετοχές των Jumbo, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τις 4 τράπεζες και ειδικά τη Eurobank και Εθνική, τη Motor Oil τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Optima. Εξαίρεση η ΔΕΗ, που έχει επιστρέψει κάτω από τα 11 ευρώ.

Θετικοί, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Μόλις 31 μετοχές υποχώρησαν έναντι 77 που σημείωσαν άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.381.07 μονάδες με άνοδο 1,14%. Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 1,2% στις 3.351.7 μονάδες και ο δείκτης FTSEM ενισχύθηκε κατά 1,37% στις 2.229.14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,85% στις 1.173.79 μονάδες.

Keywords
Αναζητήσεις
nea-anodos-neoi-protagonistes-ki-epistrofi-pano-apo-tis-1380-monades-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα