Νέα υψηλά για Γενικό Δείκτη, τράπεζες, blue chips στο ΧΑ

20:41 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέα υψηλά 13 ετών έγραψε ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη, με νέα δυναμική άνοδο 1,93% στέλνοντας μήνυμα ότι είναι σε bullish φάση. Η αγορά διεκδίκησε και πέτυχε από νωρίς την καταγραφή νέων υψηλών ενδοσυνεδριακά, αλλά ξέσπασε εντονότερα στο τέλος με το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα τιμών, που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Απρίλιο του 2011.

Οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ πλέον τα άλλα blue

chips τις ανταγωνίζονται επάξια. Οι αγοραστικές εντολές ήταν φανερό ότι κατευθύνονταν σε όλο το ταμπλό, ανεξάρτητα από κλάδο, αν και με προτίμηση σαφώς στη μεγάλη και ένα ικανό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μεγάλη ήταν η εμπορευσιμότητα και τα θετικά πρόσημα σε εταιρίες του κλάδου πληροφορικής που εξακολουθεί να έχει καλή πορεία στη μικρή κεφαλαιοποίηση.
Η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις έχει κοπάσει και η αγορά εστιάζει στο θετικό δημοσιονομικό υπόβαθρο, τα επιχειρηματικά κέρδη και την προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη πριν από τις 11:30 έγραψε νέα υψηλά. Στο διάστημα αυτό και μέχρι τις 15:30 ο Δείκτης συσσωρεύτηκε, χαρτιά άλλαξαν χέρια, το κυνήγι μετοχών επεκτάθηκε στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Με νέα καύσιμα στις μηχανές τους και νέους αγοραστές, οι μετοχές ανέβασαν στροφές μετά τις 15:30 και έστειλαν το Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας και 13 ετών στις 1.447.82 μονάδες με άνοδο 1,93%.

Εννοείται ότι η μακροχρόνια, μεσοχρόνια και βραχυχρόνια τάση παραμένουν ανοδικές. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της ημέρας οι μετοχές των τραπεζών με την Πειραιώς να κλείνει στα 4 ευρώ και νέα υψηλά, στη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολούθησε και η Alpha Bank.

Στον ανταγωνισμό των τραπεζών στο ταμπλό προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν επιστρέψει με νέα υψηλά η ΤΙΤΑΝ και Coca-Cola, ενώ στους πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν ξανά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν την Τρίτη με την άνοδο, στα 161,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, τα μεγαλύτερα σε Μυτιληναίο και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο 2,19% στις 3.531.11 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ακολούθησε με άνοδο 1,32% στις 2.327.86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο 3,48% στις 1.257.25 μονάδες. Συνολικά 81 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 34 πτωτικά.

Keywords
Αναζητήσεις
nea-ypsila-gia-geniko-deikti-trapezes-blue-chips-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα