Ο ΣΕΒ τίμησε τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο ως πρωτοπόρο της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τίμησε σε ειδική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023, τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο για την πολυετή συνεισφορά του στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Στην εκδήλωση, παρουσία και μελών της οικογένειας, μίλησαν για την προσωπικότητα του Θεοδώρου  Παπαλεξόπουλου, οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ, Στέλιος Αργυρός, Ιάσων Στράτος, Χάρης Κυριαζής, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ.

Ραφαήλ Μωυσής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κ. Μαρία Αλεξίου Προέδρος του CSR Hellas και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ παρουσιάστηκε η προσωπογραφία του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου.

Καλωσορίζοντας τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και τους προσκεκλημένους του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος της ΕΕ του Συνδέσμου κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης τόνισε ότι η εκδήλωση «αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του όχι μόνο με το σύνδεσμό μας και τη βιομηχανία, αλλά με όλη την οικονομία και την κοινωνία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Σε έναν άνθρωπο με τεράστια
συνεισφορά στην βιομηχανία και κοινωνία, που προσέφερε ευρύτερα πολύτιμες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό και σε πολλές ακόμα πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βιδάλης, ο  Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ την περίοδο 1982-1988, «πίστευε βαθιά στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της βιομηχανίας, αλλά και στις κοινωνικές ευθύνες που απορρέουν από αυτή τη δύναμη. Ηγήθηκε του ΣΕΒ σε δύσκολους καιρούς για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, και υποστήριξε σθεναρά όχι μόνο την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ανταπόκριση της Ελλάδας στην πρόκληση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς: ανταγωνιστικότητα, περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού και του δημόσιου τομέα, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και, εποικοδομητική συνεργασία όλων, κράτους, επιχειρηματιών, εργαζομένων».

Σκιαγραφώντας τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, ο κ. Βιδάλης ανέφερε  ότι «είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί την ανάγκη ανοίγματος προς την κοινωνία, τόσο προκειμένου να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και υποχρεώσεις, όσο και στην ανάγκη διασύνδεσης της βιομηχανίας, και γενικότερα της επιχειρηματικότητας, με τις προσδοκίες της».

Η ίδρυση του ΙΒΕΠΕ, αλλά και του ALBA, δύο ιδιαίτερα σημαντικών πρωτοβουλιών των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, προωθήθηκαν με γνώμονα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του ακριβώς διότι αντιλήφθηκε πως αυτό είναι το διαβατήριο για δυνατές επιχειρήσεις, ευτυχισμένους εργαζόμενους και οικονομική και κοινωνική προκοπή.

Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνο- Τουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας. Ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος «ήταν και είναι, πηγή έμπνευσης και θα τον θυμόμαστε πάντα». Ακολούθως, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Στέλιος Αργυρός στην δική του ομιλία τόνισε ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είχε έναν αδιαπραγμάτευτο Κώδικα Αρχών που τον διέκρινε η έμφαση στην υπηρεσία της κοινωνικής αποτελεσματικότητας. Είχε βαθιά πίστη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην επίτευξη αυτού του στόχου. Είχε όμως και έναν ανθρώπινο Κώδικα Συμπεριφοράς, διανθισμένο με το λεπτό του χιούμορ».

Ο κ. Αργυρός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ενδιαφέρον του για την παιδεία με κορυφαίο το όραμά του για τη δημιουργία του ALBA, με στόχο να εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων που θα ενεργούσαν ως παράγοντες εκσυγχρονιστικών αλλαγών.

Keywords
Αναζητήσεις
o-sev-timise-ton-theodoro-papalexopoulo-os-protoporo-tis-ellinikis-epicheirimatikis-skinis.htm
Τυχαία Θέματα