Ο Σταύρος Ξαρχάκος μας συστήνει ξανά το «Ρεμπέτικο», 40 χρόνια μετά!

10:31 3/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Απόψε Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Ηρώδειο, ο σπουδαίος Σταύρος Ξαρχάκος θα μας συστήσει ξανά τα τραγούδια της θρυλικής ταινίας «Ρεμπέτικο», για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια. Η συναυλία είναι sold out και όσοι πρόλαβαν να εξασφαλίσουν εισιτήριο μπορούν να αισθάνονται τυχεροί, για όσους δεν πρόλαβαν θα υπάρξει μια ακόμα στις 12 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο!

Το «Ρεμπέτικο» είναι ταινία σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, ενώ το σενάριο είναι του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου. Η ταινία, που αφηγείται

την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από τη ζωή μιας τραγουδίστριας – υπονοείται πως είναι η Μαρίκα Νίνου – την οποία υποδύεται η Σωτηρία Λεονάρδου, καταγράφει την Ελλάδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, των προσφύγων, του μεσοπολέμου και την ζωή των καλλιτεχνών της εποχής. Ο σκηνοθέτης έχει πει για το “Ρεμπέτικο”: “Από το 1958 το σχεδίαζα, που μου πρότεινε ο Καζάκος ως ιδέα το φινάλε με την κηδεία της Νίνου. Ήθελα να κάνω μια ταινία με την περιοδεία του Τσιτσάνη με τη Νίνου, τη σχέση τους στο φόντο και σε πρώτο πλάνο την Ιστορία. Στην πορεία μεσολάβησε ο Θίασος του Αγγελόπουλου, που είχε παρεμφερές θέμα, μπροστά το ιστορικό κομμάτι και στο φόντο το στόρι, έτσι διαπίστωσα ότι ήταν λάθος. Όταν ήρθε η ώρα να κάνω το Ρεμπέτικο, αποφάσισα να κάνω το ανάποδο, αφενός να φέρω σε πρώτο πλάνο την ιστορία μιας Μαρίκας και της οικογένειάς της και την Ιστορία στο φόντο και αφετέρου να μετατοπιστώ χρονικά, δηλαδή από την περίοδο από το ’36 έως το ’53 (…) να πάω πίσω στη Σμύρνη του ’17. Επίσης, αποφάσισα να ακυρώσω τα πραγματικά ονόματα και να χρησιμοποιήσω συμβολικά, δηλαδή μυθικά πρόσωπα”.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε γράψει εξ ολοκλήρου νέα μουσική για την ταινία, η οποία “πατάει” στους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου, με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση παλιών ρεμπέτικων. Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος έγραψε τους στίχους των τραγουδιών, με εξαίρεση το “Στου Θωμά”, το οποίο έγραψε ο σκηνοθέτης. Τα τραγούδια, όπως “Μάνα μου Ελλάς”, “Καίγομαι-Καίγομαι”, “Το Πρακτορείο”- που τραγουδάει ο ίδιος ο συνθέτης – “Το Δίχτυ”, “Μια βραδιά στην Αμφιάλη”, “Στης πίκρας τα ξερόνησα”, βγήκαν σε δίσκο, που πούλησε περισσότερα από 250.000 αντίτυπα, ενώ έχουν ερμηνευτεί από πολλούς τραγουδιστές, Έλληνες και όχι μόνο.

Στην αυριανή παράσταση συμμετέχουν – με αλφαβητική σειρά: Ανδρεάδης Θανάσης, Βασίλας Γρηγόρης, Βεργόπουλος Φώτης, Δρογκάρης Βασίλης, Ζάκκας Ηρακλής, Καρούνης Ζαχαρίας, Καψοκαβάδης Αλέξανδρος, Κολοβός Κωνσταντίνος, Κουμεντάκης Λάζαρος, Λιβανός Δημήτρης, Μέρμηγκας Θοδωρής, Νεοφυτίδης Νεοκλής, Νικόπουλος Γιώργος, Σταύρος Ξαρχάκος Παππάς Γιώργος, Πάππος Μανώλης, Πασχαλίδης Βαγγέλης, Ρέππας Δημήτρης, Σαΐα Ηρώ, Τζίκας Αντώνης και Τρασάνης Χάρης.

Keywords
Αναζητήσεις
o-stavros-xarchakos-mas-systinei-xana-to-rebetiko-40-chronia-meta.htm
Τυχαία Θέματα