Ο Στουρνάρας εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν «θωρακιστεί» για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

16:01 12/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι τα επιτόκια στην ΕΕ δεν πρόκειται να «μηδενίσουν» στο μέλλον, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι να σταθεροποιηθούν και να μην συντρέξουν μελλοντικά κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα. 

«Αν και φυσικά κανείς

δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, είμαι δύσπιστος ως προς το κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο. Το κύριο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επίπεδο των επιτοκίων, όταν ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο του 2%. Εδώ έχει σημασία η εξέλιξη του φυσικού επιτοκίου, που είναι το επιτόκιο ισορροπίας της οικονομίας, γνωστό ως r*.  Λέγεται και ουδέτερο επιτόκιο με την έννοια ότι είναι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο οποίο η ζήτηση και η προσφορά έρχονται σε ισορροπία, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί στο επιθυμητό επίπεδο», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχετικά με το θέμα των επιτοκίων στην «Καθημερινή της Κύπρου».

Ερωτηθείς για το ανησυχεί σχετικά με τον υπάρχει κίνδυνος «αποσταθεροποίησης» όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δώσει το «πράσινο φως» για τη μείωση των επιτοκίων, εκτίμησε ότι πλέον οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες για να μην αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Η άνοδος των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ συνέβαλε σημαντικά στην κερδοφορία των τραπεζών πανευρωπαϊκά, μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από τόκους. Οι τράπεζες που το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελείται από δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως στην Ελλάδα, ωφελήθηκαν περισσότερο. Αντίστοιχα, η σταδιακή αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από τόκους τους.

Αυτή η προοπτική ήδη απασχολεί τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών αλλά και εμάς ως επόπτες. Ωστόσο, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να αντιμετωπίσει πιθανές αναταράξεις, καθώς και την προοπτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα χαρτοφυλακίου τους και έχουν μειώσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου. Παράλληλα, έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας τους και εμφανίζουν έναν εξαιρετικά ικανοποιητικό δείκτη αποτελεσματικότητας».

Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-ektima-oti-oi-trapezes-echoun-thorakistei-gia-ti-meiosi-epitokion-apo-tin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα