«Ο τουρισμός δεν είναι δουλειά δεύτερης διαλογής» δηλώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ – Πυρά κατά βραχυχρόνιων μισθώσεων

13:11 20/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, εκτίμησε ότι και φέτος το πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι θετικό και επισήμανε ότι το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας, οι φορείς, η αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι εργάζονται προκειμένου να κρατήσουν στα γνωστά υψηλά επίπεδα τον ελληνικό τουρισμό το 2024.

«Η Ελλάδα πάει καλά. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο. Και το κράτος, κυρίως μέσω

του Υπουργείου Τουρισμού και ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς, η αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συνεργαζόμαστε για να κρατήσουμε ψηλά την Ελλάδα μέσα στην παγκόσμια αγορά, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην κοινωνία και την οικονομία», δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ, ο Α. Βασιλικός.

Στάθηκε στο δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για παράγοντες αβεβαιότητας που θα πρέπει να κρατάνε άπαντες σε εγρήγορση και σωστά προετοιμασμένους.

«Στο ΞΕΕ επιμένουμε διαρκώς στο ζήτημα της προετοιμασίας. Το ερώτημα δεν είναι πλέον το αν θα συμβεί μια κρίση αλλά το πότε θα συμβεί. Είναι και ο λόγος που σε συνεργασία με την ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων), δημιουργήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό που μοιράστηκε δωρεάν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την επικοινωνιακή διαχείριση μιας κρίσης και την προστασία του brand κάθε προορισμού. Σε αβέβαιους καιρούς η προετοιμασία και η ετοιμότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο».

Οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προκλήσεις για το αύριο του ελληνικού τουρισμού, ο Αλέξανδρος Βασιλικός κάνει λόγο για τρεις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά κι αποτελεσματικά.

«Η πρώτη είναι η ενίσχυση των υποδομών της χώρας. Λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας αλλά έχουν και καθοριστική σημασία για τους πολίτες της χώρας. Ειδικά για μια κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα οι υποδομές αυτές πέρα από την αυτονόητη σημασία τους για τον τουρισμό συνιστούν παράγοντα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Το περιβάλλον και ο φυσικός μας πλούτος πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης με όρους βιωσιμότητας και σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από τη μη χρήση πλαστικών μέχρι τα συστήματα αποκομιδής των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Επιπλέον, αναπόσπαστο στοιχείο της βιωσιμότητας είναι η ανθεκτικότητα απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.

Και η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση του προσωπικού που παίζει κυρίαρχο ρόλο σε μια τόσο ανθρωποκεντρική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός. Φιλοξενία είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο χαμόγελο».

«Ο τουρισμός δεν είναι δουλειά δεύτερης διαλογής»

Αναφερόμενος στην πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού, ο Α. Βασιλικός, έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και προσέγγισε το ζήτημα σε δυο επίπεδα. «Το πρώτο είναι πως πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως ο τουρισμός δίνει αξία στη χώρα μας και δεν είναι μια δουλειά δεύτερης διαλογής. Το δεύτερο είναι να συνειδητοποιηθεί ότι ο τουρισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων που όχι μόνον δεν είναι ευκαιριακά αλλά προσφέρουν το σταθερό έδαφος για μια πραγματικά επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία»

Παράλληλα, στάθηκε στο πρόγραμμα του ΞΕΕ , το «Φιλοξενία μου» που διδάσκεται για δεύτερη χρονιά στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της Φιλοξενίας. Παράλληλα, το ΞΕΕ συνεχίζει με το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, το οποίο και θα ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Πυρά κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σχετικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, υπογράμμισε ότι υπάρχει ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα και στάθηκε στο ότι οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει δεν είναι αρκετές για να δώσουν λύση στη στεγαστική κρίση.

«Είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθούμε στο ΞΕΕ από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής του κι έχουμε καταγράψει τη μεταμόρφωση της οικονομίας διαμοιρασμού σε ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτή την πορεία έχουν γίνει ασφαλώς κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως είχαν ως βασικό στόχο τη φορολογική συμμόρφωση, αφήνοντας στην άκρη την κοινωνική πτυχή του φαινομένου. Τη στεγαστική κρίση, τα πανάκριβα ενοίκια στην Αθήνα και τα νησιά, την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ολόκληρων γειτονιών, την επιβάρυνση των υποδομών και της διαχείρισης της καθημερινότητας όπως συμβαίνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Θα περιμέναμε και από τον Δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα να έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις αυτής της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας, όπως τις συνειδητοποιούν καθημερινά οι ίδιοι οι πολίτες. Εμείς, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας, συνεχίζουμε να εισηγούμαστε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κοινωνικών συνεπειών, όπως έχουν εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αλλά και των παγκόσμιων προορισμών».

Keywords
Αναζητήσεις
o-tourismos-den-einai-douleia-defteris-dialogis-dilonei-o-proedros-tou-xee--pyra-kata-vrachychronion-misthoseon.htm
Τυχαία Θέματα