Η Standard & Poor’s αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

00:20 20/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέα αναβάθμιση επιφύλασσε η Standard and Poor’s, αφού μπορεί να διατήρησε την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ-, όμως αξιολόγησε το outlook της χώρας σε θετικό. Αυτό σημαίνει ότι χαρακτηρίζει πλέον θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγησή της.

Πρόκειται για θετική και μη αναμενόμενη από την αγορά εξέλιξη με το πρόσθετο πλεονέκτημα, ότι με αναβάθμιση των

προοπτικών σε θετικές, η ελληνική οικονομία τίθεται πλέον σε βάση για νέα θετική αναβάθμιση σε κάποια μελλοντική αξιολόγηση του οίκου.

Σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, η αλλαγή του outlook σε θετικό «συνδέεται με τη σημαντική μείωση του χρέους, όπως και με την προώθηση μια ευρείας ατζέντας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες δυσχέρειες».

Στα κυριότερα σημεία με τα οποία ο οίκος εξηγεί τη νέα αναβάθμιση σημειώνει μεταξύ άλλων:

– Ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ευρεία ατζέντα δομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει μακροχρόνιες αδυναμίες. 

– Ότι παρά την αδυναμία που εμφανίζουν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωζώνης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. 

– Ταυτόχρονα, το υψηλό χρέος μειώνεται και θα συνεχίσει να το κάνει εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι DBRS και Scope ήταν από τους πρώτους που έδωσαν στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα και η S&P ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους που  έδωσε το investment grade για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch.

Αντίθετα η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει χαμηλότερα και με τη νέα αναβάθμιση που θέτει την ελληνική οικονομία σε στον προθάλαμο ανόδου κατηγορίας η πίεση περνά στη Moody’s γιατί προφανώς οι άλλοι οίκοι δεν έχουν πρόβλημα να δώσουν θετικές αξιολογήσεις και η ίδια χάνει απόσταση από την πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβάνεται το σύνολο της αγοράς. Κάθε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα θα ασκεί πίεση να εκτεθεί ο οίκος Moody’s εφόσον μένει πίσω από τις εξελίξεις.

Τα δύο σενάρια του οίκου

– Καλό σενάριο

«Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν ο δείκτης καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ μειωθεί περαιτέρω και προσεγγίσει τα επίπεδα των ομόλογων κρατών», λέει η Standard & Poor’s και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές θα μπορούσαν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού συνεχιζόμενων διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, της πλήρους αξιοποίησης των κεφαλαίων από την ΕΕ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα και των σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για μια παρατεταμένη περίοδο».

– Κακό σενάριο

Η S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το outlook της Ελλάδας να επιστρέψει σε σταθερό μέσα στους επόμενους 24 μήνες, εφόσον «οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας, όπως το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά πέραν των προσδοκιών μας.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι γεωπολιτικές και εξωτερικές πιέσεις πλήξουν την Ελλάδα περισσότερο απ’ ότι υποθέτουμε επί του παρόντος».

Keywords
Αναζητήσεις
i-standard--poors-anavathmise-se-thetikes-tis-prooptikes-tis-ellinikis-oikonomias.htm
Τυχαία Θέματα