Οι Έλληνες χάνουν 770 ευρώ ετησίως από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης

11:28 22/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, κατά μέσο όρο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες χάνουν 770 ευρώ τον χρόνο από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης.

Το Policy Brief του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο EPICENTER, «Συνταξιοδοτικό – Γιατί καθένας μας χάνει 770 ευρώ τον χρόνο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».

Εκτιμάται ότι σε περίπτωση που ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας

ήταν εξίσου ανεπτυγμένος όπως στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, η ετήσια απόδοσή του θα αντιστοιχούσε, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, σε περίπου 3-4% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται, παρά τις πολλαπλές αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω νομοθέτησης, η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. 

Παράλληλα, ήταν και παραμένει σταθερά ουραγός ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τα κεφάλαια που διοχετεύονται σε κεφαλαιοποιητικά ταμεία συνταξιοδότησης την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 0,7% έναντι 29% του ΑΕΠ.

Υπογραμμίζεται ότι πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα έχουν μέσο καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί στο 95% του μέσου καθαρού εισοδήματος του συνόλου του πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 89%.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-ellines-chanoun-770-evro-etisios-apo-tin-elleipsi-kefalaiopoiitikou-systimatos-syntaxiodotisis.htm
Τυχαία Θέματα