Η υποχρεωτική χρήση POS στην Ελλάδα: To χρονοδιάγραμμα και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης

09:55 22/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προώθηση της οικονομικής διαφάνειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα υποχρεωτικό σύστημα POS (point-of-sale) για μια σειρά νέων κατηγοριών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. 

Με το νέο φορολογικό νόμο όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.


Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Κρίσιμες ημερομηνίες και προθεσμίες

31 Ιανουαρίου 2024: Αυτή είναι η προθεσμία για τις επιχειρήσεις να παραγγείλουν τις συσκευές POS τους. Η μη συμμόρφωση με αυτή την προθεσμία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο €1.500.29 Φεβρουαρίου 2024: Μέχρι αυτή την ημερομηνία, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες συνδέσεις και ενεργοποιήσεις για να ενεργοποιήσουν τις συσκευές POS τους.1η Μαρτίου 2024: Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη λάβει τις συσκευές POS τους ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενεργοποίησης θα υπόκεινται σε πρόστιμα €1.500. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έχουν παραγγείλει τις συσκευές POS τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 και περιμένουν την εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, δεν θα υπόκεινται σε πρόστιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2024.

Μέτρα συμμόρφωσης

Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το υποχρεωτικό σύστημα POS, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δημιουργήσει ένα μητρώο συσκευών POS. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εγγράψουν τις συσκευές POS τους στην ΑΑΔΕ και να προσκομίσουν απόδειξη αγοράς. Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί τη διαδικασία εγγραφής και θα λάβει μέτρα κατά των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το υποχρεωτικό σύστημα POS αναμένεται να φέρει πολλά οφέλη στην οικονομία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων:

Μειωμένη φοροδιαφυγή: Με το να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να δέχονται πληρωμές με κάρτα, η κυβέρνηση στοχεύει να καταπολεμήσει τις συναλλαγές μετρητών που συχνά χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τους φόρους.Αυξημένη οικονομική διαφάνεια: Η χρήση συσκευών POS θα παρέχει στην κυβέρνηση μια πιο ακριβή εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθιστώντας ευκολότερο να παρακολουθούνται τα έσοδα από φόρους και την οικονομική ανάπτυξη.Βελτιωμένη ευκολία για τους καταναλωτές: Οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τη ευκολία πληρωμής με κάρτα, η οποία μπορεί να είναι γρηγορότερη και πιο ασφαλής από τις συναλλαγές μετρητών.

Φάκελος POS – Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Keywords
Αναζητήσεις
i-ypochreotiki-chrisi-pos-stin-ellada-to-chronodiagramma-kai-oi-apaitiseis-symmorfosis.htm
Τυχαία Θέματα