Οι τρεις άξονες καταπολέμησης της ακρίβειας

16:41 20/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το «τέρας» της ακρίβειας βασιζόμενη σε τρεις συγκεκριμένους άξονες.

Έκανε λόγο για «συνεχείς παρεμβάσεις για μόνιμες αυξήσεις, άμεσες ή έμμεσες, του εισοδήματος των πολιτών και των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και με τις παρεμβάσεις στην φορολογία, δηλαδή τις μειώσεις ή καταργήσεις φόρων συνολικά των πολιτών και των ελεύθερων επαγγελματιών και των νέων»

Παράλληλα, επισήμανε πως η κυβέρνηση

θα προβεί σε παρεμβάσεις όπως το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, αλλά και προγράμματα στήριξης της νέας οικογένειας, των συνταξιούχων.

«Αυτό είναι το βασικότερο, γιατί; Γιατί πρώτον, είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές, αλλά είναι και παρεμβάσεις που μένουν, όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν, όταν οι κρίσεις να φύγουν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Είπατε ένα παράδειγμα, το οποίο δυστυχώς συνέβαινε πολλά χρόνια στη χώρα μας, συνέβαινε και τα χρόνια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης.

Κάποιοι, δηλαδή, στο όνομα της κρίσης, αυτό που λέμε “στην αναμπουμπούλα πάνω”, προσπαθούν να βγάλουν παραπάνω λεφτά. Αυτοί που μπορούμε να πούμε, έτσι για να καταλαβαινόμαστε, οι περισσότερο “πονηροί”. Αυτοί, λοιπόν, πλέον δεν είναι πάνω από τον νόμο. Πάνω από 23.000 έλεγχοι έγιναν το 2023. Ακούστηκαν, επιτέλους για πρώτη φορά, μια σειρά από πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις, για έναν πλουτισμό, ο οποίος προκύπτει από αδικαιολόγητα κέρδη. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και μάλιστα, επειδή ακούω μια ερώτηση που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία: “Ναι, αλλά πόσα λεφτά έβγαλαν και πόσα είναι τα πρόστιμα;”

Τα πρόστιμα σε κάθε παραβατική περίπτωση είναι πολλαπλάσια του αθέμιτου κέρδους που διαπιστώθηκε από τις αρχές. Γιατί, προφανώς, οι αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε  ότι στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων έχουμε μειώσεις τιμών μέχρι και 25%, επισημαίνοντας ότι έχουν καταβληθεί πάνω από τα μισά πρόστιμα ύψους 13 εκατομμυρίων για την αισχροκέρδεια. 

«Οι έλεγχοι, οι οποίοι καταλήγουν σε παραβατική περίπτωση, σε πρόστιμο, είναι κάτω του 10%. ‘Αρα, είναι πολλοί οι έλεγχοι και κατ΄ επέκταση είναι και αρκετά τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι πάνω από 13 εκατομμύρια. Έχουν εισπραχθεί πάνω πλέον από τα μισά. Ο τρίτος πυλώνας, είναι στοχευμένες παρεμβάσεις.

Προφανώς, όταν έχεις ένα δυναμικό φαινόμενο, οφείλεις να έχεις και μια δυναμική αντιμετώπιση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αν χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις, εξετάζονται, αξιολογούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και εφαρμόζονται».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-treis-axones-katapolemisis-tis-akriveias.htm
Τυχαία Θέματα