ΟΗΕ: Aνθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας

13:42 20/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει έντονη, καθώς σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι που βρίσκονται στοιβαγμένοι στη Ράφα, απειλούνται από επικείμενη ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση του Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου καθώς προσέφευγαν σε αυτή εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της αμερικανο – ισραηλινής οργάνωσης

AIPAC Μάικλ Τούτσιν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), όπου συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκεται μπροστά σε πιθανό αδιέξοδο και παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα να εξετάσει σχέδιο για την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Το σχέδιο αυτό ενδέχεται να καταρρίψουν ασκώντας το βέτο τους οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ. Καθώς η προοπτική επίθεσης στη Ράφα ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα 26 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. ζήτησαν χθες «άμεση ανθρωπιστική παύση».

Από την άλλη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη Ράφα το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση «ως την ολοκληρωτική νίκη».

Εννιά παιδιά στα δέκα άρρωστα

Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό σπανίζουν ολοένα περισσότερο και το 90% των μικρών παιδιών έχει μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.

Ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κάτι που θα επιδείνωνε το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών σε αυτήν».

Εναλλακτικό αμερικανικό σχέδιο απόφασης

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης εκφράζει ανησυχία για τη Ράφα, προειδοποιώντας πως «δεν μπορεί να λάβει χώρα χερσαία επίθεση στις σημερινές συνθήκες». Ωστόσο, όπως σημείωσε διπλωματική πηγή, το εναλλακτικό σχέδιο απόφασης δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υιοθετηθεί ως έχει: είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο για το ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης επί χρόνια, δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει για το ζήτημα παρά δυο ψηφίσματα, κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα, από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Το πιο πρόσφατο, το οποίο υιοθετήθηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου – οι ΗΠΑ το επέτρεψαν απέχοντας – ζητούσε να υπάρξει «μεγάλης κλίμακας» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο. Δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς η βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας με το σταγονόμετρο και παραμένει σταγόνα στον ωκεανό αναγκών.

ΟΗΕ: 100 εκατ. δολάρια για ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουν μικρή χρηματοδότηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για τη στήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων με μικρή χρηματοδότηση σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Σουδάν και της Συρίας.

Η χρηματοδότηση, που αντλείται από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (CERF) των Ηνωμένων Εθνών, είναι από τις μικρότερες τα τελευταία χρόνια καθώς οι υπηρεσίες αρωγής προσπαθούν να προσελκύσουν δωρεές εν μέσω σειράς ανθρωπιστικών κρίσεων.

Οι παγκόσμιες ανάγκες για αρωγής ανήλθαν στο υψηλό επίπεδο των σχεδόν 57 δισ. δολαρίων το 2023 καθώς σε όλο τον κόσμο ξέσπασαν συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα