Οικογένεια Ευμορφίδη: Η Coco-Mat, η «Μπλε Κέρδος» και η ταχύτατη εξάπλωση στο real estate

11:22 2/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η «Μπλε Κέρδος» στα τέλη του 2019 απαριθμούσε 29 ακίνητα, συνολικής αξίας 90.494.600 ευρώ. Εν έτει 2023 και έπειτα από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού και «παγώματος» στη λειτουργία των επιχειρήσεων, διαθέτει 36 ακίνητα συνολικής αγοραίας αξίας 101.379.200 ευρώ, συνολικού εμβαδού 50. 189 τ.μ. και 118.333 τ.μ. κτηρίων και γηπέδων αντίστοιχα. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 6.631.405 ευρώ και η συνολική απόδοση των μισθωμένων ακινήτων διαμορφώνεται στο 8,4%. Εάν επεξεργαστεί κανείς τα αντίστοιχα στοιχεία περασμένων ετών, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ραγδαία ανάπτυξη, η οποία επισφραγίστηκε

τον Μάιο του 2022 με την- έστω και καθυστερημένη- είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Coco-Mat και «Μπλε Κέρδος»

Η κερδοφόρα εταιρεία των  αδερφών Παύλου και Μιχαήλ Ευμορφίδης Ευμορφίδη, –που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Coco Mat-, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με στόχο να επενδύσει σε αξιοποιήσιμα ακίνητα, όπως καταστήματα, γραφειακούς χώρους, βιομηχανικά κτήρια αλλά και οικόπεδα. Με τις επενδύσεις να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, η εταιρεία ενώ ξεκίνησε κυρίως από καταστήματα, στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε τουριστικά ακίνητα, είτε μέσω της κατασκευής ή της ανακατασκευής κτηρίων σε ξενοδοχεία, είτε μέσω της αγοράς έτοιμων ξενοδοχείων. 

Όσον αφορά στο ξεκίνημα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των αδερφών Ευμορφίδη, αυτό σήμανε το 1989, με την ίδρυση της Coco Mat, η οποία συνέπεσε με την ταυτόχρονη ενασχόληση της οικογένειας με τον κλάδο των ακινήτων. Με τα πρώτα τους κέρδη από την Coco-Mat, οι αδερφοί Ευμορφίδη τα αξιοποίησαν για την αγορά του πρώτου τους καταστήματος, βασιζόμενοι στη λογική ότι στο εξής όλα τους τα καταστήματα λιανικής θα ήταν ιδιόκτητα. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι καινοτόμοι επιχειρηματίες διαπίστωσαν πως ο κλάδος του real estate, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως «έκρυβε» ευχάριστες εκπλήξεις, στην Ελλάδα ήταν αρκετά υποβαθμισμένος. Για τον λόγο αυτό, επένδυσαν σε αυτόν, αρχής γενομένης από το 2014, έως και το 2017, όποτε και αδειοδοτήθηκαν ως ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας). 

Το 2017 η Μπλε Κέδρος αδειοδοτήθηκε με 23 ακίνητα αξίας 33 εκατ. ευρώ με έσοδα τότε από ενοίκια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Έξι χρόνια μετά, διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της 36 ακίνητα αξίας 101 εκατ. ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα 6,6 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα επόμενα projects, το πρώτο προς υλοποίηση βρίσκεται στη Μονεμβασιά, από όπου και κατάγεται η οικογένεια Ευμορφίδη και αφορά σε 59 κατοικίες και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με 33 σουίτες, εμβαδού 10.000 τ.μ. και 1.700 τ.μ. αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα