Οκτώ συνεδριάσεις μεταξύ 1.400-1.420 μονάδων στο ΧΑ

22:06 23/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Σερνόταν» όλη την Παρασκευή η αγορά χωρίς συναλλαγές, που κατανεμήθηκαν οι περισσότερες, προς το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Οι θεσμικοί πωλητές που κάνουν εναλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους έδωσαν μετοχές σε πακέτα, με τα οποία έγινε τελικά μεγάλος τζίρος στις τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα στις μετοχές των Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής. Επίσης, στις μετοχές της ΔΕΗ και στον ΟΠΑΠ.

Οι Eurobank

και Εθνική έκλεισαν με μικρή άνοδο μετά από προσεγμένο φινάλε που προσέφερε ισορροπία, αν και ο τραπεζικός δείκτης έχασε λίγες μονάδες, όπως και ο Γενικός Δείκτης και οι δείκτες FTSE. Το εύρος της διακύμανσης ήταν μικρό και οι κινήσεις περιορισμένες. Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 συνεχείς συνεδριάσεις στις 1.400-1420 μονάδες.

Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση ακολούθησαν τα μεγάλα χαρτιά της αγοράς και υποχώρησαν λιγάκι, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι με μεγάλες απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 5 μετοχές έχασαν ποσοστό από 3% και άνω. Αντίθετα υπήρχαν 8 τίτλοι με ημερήσια απόδοση από 4% και άνω. Κι εδώ μικρές ήταν οι διακυμάνσεις. Σημάδια ατονίας περισσότερο, αφού η αγορά τηρεί στάση αναμονής, γιατί και οι ανοδικοί τίτλοι με σχετικά ενδιαφέρουσα απόδοση λιγοστοί ήταν κι αυτοί.

Το άλλο που έγινε αντιληπτό από επαγγελματίες της αγοράς, είναι ότι δε βγαίνουν εύκολα πωλήσεις προς τα κάτω. Υπάρχει μεγάλη απροθυμία. Η αγορά στραγγίζει, οι τιμές περνούν νυσταλέα. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων, γίνονται μέσω πακέτων και δεν ταράζουν την αγορά, ενώ οι ξένοι αγοραστές που θέλουν να τοποθετηθούν τα προτιμούν επίσης για να μην ανεβάσουν τις τιμές.

Ένας – δύο αγοραστές που αγοράζουν 4,5 εκατ. μετοχές της Eurobank, όπως πράγματι έγιναν σε πακέτα, μέσα από αυτή την αγορά, δίνει σύρμα σε όλο το ταμπλό, που ακυρώνει πάραυτα κάθε εντολή πώλησης. Επενδυτής που απορροφά σχεδόν 4 εκατ. τεμάχια Πειραιώς στο ταμπλό, αντί με πακέτα όπως έγινε επίσης, πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Στο επόμενο λεπτό δεν υπάρχει πωλητής.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,42% στις 1.413.26 μονάδες και παραμένει σε ανοδική μακροχρόνια, μεσοχρόνια και βραχυχρόνια τάση. Ακόμα και έτσι με βήμα σημειωτόν, έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0,56%. Οι συναλλαγές έφθασαν τα110,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία 24 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Keywords
Αναζητήσεις
okto-synedriaseis-metaxy-1400-1420-monadon-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα