Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων: Η πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. δολάρια

21:25 19/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (WMF), η ανεξάρτητη οντότητα η οποία δραστηριοποιείται με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, ανακοίνωσε την έναρξη της  νέας πρωτοβουλίας ”Climate Heritage Initiative”. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά έργων ύψους 15 εκατ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco, ένα στα έξι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αποστολής του WMF.

Στο

πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το WMF έχει διορίσει ως ανώτερη διευθύντρια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή τη Meredith Wiggins, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα της τον επόμενο μήνα. Η Wiggins της οποίας η προηγούμενη εργασία επικεντρώθηκε στη διασταύρωση μεταξύ φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, είναι αρχαιολόγος και περιβαλλοντική ερευνήτρια. 

Ο Bénédicte de Montlaur, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WMF, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενώ το μέγεθος της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ευρέως, ο ιδιαίτερος αντίκτυπός της στην πολιτιστική κληρονομιά παραμένει υπομελετημένος, η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει τις απειλές που αντιμετωπίζουν μερικά από τα πιο πολύτιμα μέρη μας – και να διερευνήσει πιθανές λύσεις που μας προσφέρουν τα παραδοσιακά κτίρια και οι υποδομές στο παρόν.

Σε μια εποχή που οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές συνεχίζουν να πλήττουν τις κοινότητες και να επιβαρύνουν το δομημένο περιβάλλον, αισθανόμαστε ότι εμείς ως επαγγελματίες πολιτιστικής κληρονομιάς έχουμε μοναδική και πολύτιμη τεχνογνωσία να μοιραστούμε σχετικά με την καλλιέργεια ανθεκτικότητας μέσω της διατήρησης».

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως, μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού στις αστικές περιοχές του κόσμου θα αυξηθεί κατά 80% και 2,4 δισ. κάτοικοι των πόλεων θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία, παράλληλα στις αγροτικές κοινότητες οι αλλαγές του μοτίβου βροχοπτώσεων και η υπεράντληση υπόγειων υδάτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις πηγές άρδευσης και βόσκησης.

Η προβλεπόμενη εστίαση του οργανισμού στις παράκτιες συνδέσεις θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών πολιτιστικής κληρονομιάς που εργάζονται για τη συνοχή αξιόπιστων πόρων για παράκτιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Το WMF έχει σκοπό να συνεισφέρει στα εξής: 

Το WMF προβλέπει να συνεισφέρει στις δράσεις προτεραιότητας, οι οποίες επικεντρώνονται στα θέματα της αντιμετώπισης κρίσεων και της κληρονομιάς. Συγκεκριμένα εντείνει τη δέσμευσή του μέσω έργων όπως, η αποκατάσταση συστημάτων ύδρευσης στην Ινδία, το Νεπάλ και το Περού.

Επίσης οι δράσεις περιλαμβάνουν τις προσπάθειες διατήρησης στην κατεστραμμένη από το σεισμό αρχαία πόλη της Αντιόχειας της Τουρκίας, την αποκατάσταση του γυάλινου θόλου του Σπιτιού του Δασκάλου, ένα ορόσημο στο Κίεβο της Ουκρανίας, που υπέστη ζημιές από ρωσικούς πυραύλους και την αναζωογόνηση και την προστασία της Πνομ Μπαχένγκ, ενός σημαντικού ναού στο Σιέμ Ριπ της Καμπότζης.

Οι εστίες που βασίζονται στην ένταξη θα καλύπτουν επιχειρήσεις όπως η αναζωογόνηση ενός εγκαταλελειμμένου οίκου λατρείας, της Συναγωγής Fabric, σε εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις τοπικές αυτόχθονες κοινότητες για τη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης επισκεπτών για τα πετρογλυφικά του Sand Island, μια συλλογή εικόνων βράχου που καλύπτουν 100 μέτρα βράχου κοντά στο Εθνικό Μνημείο Bears Ears στη Γιούτα,  και τη δεύτερη φάση ενός συνεχιζόμενου σχεδίου για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου Old Fourah Bay College στο Freetown της Σιέρα Λεόνε.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που φιλοξενήθηκε από το WMF, ο Rohit Jigyasu, διαχειριστής έργου στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Διατήρησης και Αποκατάστασης των Πολιτιστικών Αγαθών, υπογράμμισε ότι υπάρχει «Οι κοινότητες πάντα προσαρμόζονταν στο πλαίσιό τους και το πλαίσιό τους τους έδινε πάντα αυτή την πρόκληση της αλλαγής των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αν κοιτάξετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολλά από αυτά είναι πραγματικά σχεδιασμένα για να ελέγχουν το κλίμα με έναν πολύ όμορφο τρόπο».

Keywords
Αναζητήσεις
pagkosmio-tameio-mnimeion-i-protovoulia-gia-tin-klimatiki-allagi-tha-xeperasei-ta-15-ekat-dolaria.htm
Τυχαία Θέματα