«Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου και είμαστε πιο δυνατοί» το μήνυμα της φον ντερ Λάιεν

13:56 23/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επικεφαλής της Κομισιόν (και εκ νέου υποψήφια για τη θέση στις επικείμενες Ευρωεκλογές), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον πιο ισχυρή συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν, παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές αντιξοότητες.

Η φον ντερ Λάιεν εστίασε σε σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ  όπως η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η επένδυση στους νέους και η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και η μείωση στο κόστος της ενέργειας.

Αναφερόμενη

στις κρίσεις που πέρασε η ΕΕ την τελευταία πενταετία όπως η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «προερχόμενη από την Ρωσία ενεργειακή κρίση».

Όπως τόνισε, τα προβλήματα αυτά «θα μπορούσαν να έχουν μετατραπεί σε μια δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά δεν συνέβη. Κι αυτό έγινε τόσο λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας της Ευρώπης, αλλά και χάρη στις σωστές πολιτικές, όπως τα προγράμματα SURE, Next GenerationEU και RePowerEU. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου. Αλλά από πολλές απόψεις έχουμε βγει πιο δυνατοί από ό,τι πριν από πέντε χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας η χρηματοδότηση της νέας βιομηχανικής επανάστασης.  «Υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος μπροστά. Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τη νέα βιομηχανική επανάσταση της εποχής μας, πρέπει να κινητοποιήσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο της Ευρώπης. Και τώρα είναι καιρός να γίνει πράξη η πολιτική βούληση» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων, όπως ανέφερε, συγκαταλέγεται η μείωση του κόστους της ενέργειας καθώς συνεχίζει να επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά της ΕΕ ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, όπως αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορεί να υπάρξει κάποια ανακούφιση και προσέθεσε ότι πέρυσι, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, έγιναν πολλές επενδύσεις.

Σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), έκανε λόγο για πιθανότητα αφθονίας του στο άμεσο μέλλον που θα σημάνει και την πτώση της τιμής του στην αγορά ενέργειας, ενώ στάθηκε και στη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) «Ένα μεγάλο κύμα νέων έργων εξαγωγής LNG έρχεται στην αγορά. Και μπορεί σύντομα να κινηθούμε από ένα παγκόσμιο έλλειμμα σε μια αφθονία LNG. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό μας δίνει χώρο για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι επιτυχία ότι πέρυσι για πρώτη φορά παραγάγαμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο παρά από το αέριο».

Keywords
Αναζητήσεις
perasame-dia-pyros-kai-sidirou-kai-eimaste-pio-dynatoi-to-minyma-tis-fon-nter-laien.htm
Τυχαία Θέματα