Πώς η MYTILINEOS έσπασε το χρηματιστηριακό μονοπώλιο των τραπεζών για την Morgan Stanley

06:30 19/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του Ομίλου Μυτιληναίου που ανάγκασαν την Morgan Stanley να απλώσει τις επιλογές της, πέρα από τις ελληνικές τράπεζες; Αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο αρχικά φαίνεται. 

Για αρχή η Μυτιληναίος δραστηριοποιείται σε 5 ηπείρους και 2 δυνατά αντικείμενα όπως είναι η Ενέργεια και η Μεταλλουργία. Από αυτά έχουμε την πώληση ηλεκτρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας, το φυσικό αέριο, την ώρα που ο τομέας της μεταλλουργίας συνεισφέρει σε αλουμίνα, αλουμίνιο, βωξίτη και «είναι στον δρόμο» να παράγει «πράσινο»

αλουμίνιο στο άμεσο μέλλον. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ομίλου κινείται ήδη προς την πράσινη μετάβαση, κάτι που σε συνδυασμό με την διαφάνεια σε όλο το φάσμα της ESG στρατηγικής του Ομίλου, την καθιστά ιδιαίτερα αξιόπιστη στα μάτια των πιθανών επενδυτών.

Η τιμή-στόχος που θέτει η Morgan Stanley για την MYTILINEOS είναι τα 43 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας ένα περιθώριο 30% ανόδου σε σχέση με τα επίπεδα της τρέχουσας τιμής. Με το πιο θετικό σενάριο του αναλυτή να κάνει λόγο μέχρι και τα 60 ευρώ. Η MYTILINEOS για την Morgan Stanley αποτελεί μία μοναδική επιλογή καθώς προσφέρει στον υποψήφιο επενδυτή «έναν συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες».

Προσπερνώντας τα κολακευτικά επίθετα (σημαντικό για την εταιρεία πως προέρχονται από την Morgan Stanley, δευτερεύοντα για εμάς), ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως «το στιβαρό επιχειρηματικό μοντέλο που αξιοποιεί τις συνέργειες ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητας (σ.σ. της μεταλλουργίας και της ενέργειας) προσφέρει μία σημαντική βάση κερδοφορίας» καθώς ο αναλυτής της Morgan Stanley, θεωρεί ότι η Μεταλλουργία της εταιρείας έχει συκγριτικό πλεονέκτημα λόγω της καθετοποίησης της (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμίνιο), του πλεονεκτήματος του εργοστασίου του αλουμινίου να προσφέρει πρώτες ύλες για τις ΑΠΕ, όσο και για τη δυνατότητά της να παράξει «πράσινο» αλουμίνιο που όπως είπαμε θα είναι εκτός απροόπτου γεγονός πολύ σύντομα και «ως εκ τούτου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλους ανταγωνιστές της εντός Ευρώπης, όπως η Norsk Hydro».

Ο αναλυτής της Morgan Stanley συνεχίζει αναφέροντας πως «η Μεταλλουργία της MYTILINEOS  έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο με σημαντική συνεισφορά και από το management της Εταιρείας, και συνεπώς θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αποτίμησης (κατ’αναλογία) με τη Norsk Hydro». Αλλά αυτό είναι το περιτύλιγμα και πως πουλάει ο αναλυτής την επιλογή του. Το σημαντικό είναι αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Που ανταποκρίνονται και για αυτό προτιμάμε τα επιχειρήματα από το περιτύλιγμα. 

Η Morgan Stanley αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ (M Renewables) στα 2,3 δισ. ευρώ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η MYTILINEOS  υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάση ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου (σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στάδιο ανάπτυξης έργων) που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της. Πάλι εμείς θα θεωρήσουμε πιο σημαντικό τα διαφορετικά αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος, που δίνουν πολλές διαφορετικές επιλογές και πηγές κέρδους, με όποιον τρόπο και να κινηθεί η μελλοντική αγορά των ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή, αν ένα αντικείμενο -μια τεχνολογία, ένα προϊόν- «τραβήξει», μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια από ένα άλλο αντικείμενο με μικρότερες πιθανότητας άμεσης ανάπτυξης. Και να ποντάρει στο δυνατό χαρτί του Ομίλου με την μεγαλύτερη προοπτική.

Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι επενδύσεις απαιτούν και σημαντικά κεφάλαια, όπου απέναντι στην πρακτική ανάγκη για κεφάλαια ο Όμιλος MYTILINEOS, παραθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με χαμηλότερες ανάγκες CAPEX και με διαρκείς επανεπενδύσεις των κερδών σε ένα μοντέλο γρήγορης ανάπτυξης, χωρίς τον φόβο των αυξανόμενων επιτοκίων. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η πρώτη ερώτηση και η πρώτη απάντηση που οικοδομεί εμπιστοσύνη. Σε τι μοντέλο ανάπτυξης πιστεύεις και πως το υποστηρίζεις; 

Για το 2023 ο αναλυτής της Morgan Stanley προβλέπει EBITDA 968 εκατ. ευρώ το οποίο ξεπερνά τα 1,1 δισ. το 2024 και 2025. Τέλος σημειώνει τις εξαιρετικές επιδόσεις ESG αλλά και το προφίλ της εταιρείας το οποίο συνδυάζει ανάπτυξη, χαμηλή μόχλευση (c.1.5x EV/EBITDA για το 2023 το οποίο βαίνει σταθερά μειούμενο), εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα) και ισχυρή μερισματική απόδοση. 

Για να τα φτάσουμε σε έναν επίλογο, με την σειρά τους όλα αυτά οδηγούν στην επιλογή της μετοχής του Ομίλου Μυτιληναίου ως overweight να κάνει παρέα στις τραπεζικές μετοχές, όντας τόσο διαφοροποιημένος από αυτές, αλλά με τις δικές του βάσεις σταθερότητας, αντίστοιχες των τραπεζικών μετοχών. Στην πράξη ίσως και ακόμα πιο σταθερές, καθώς η ενέργεια και η μεταλλουργία έχουν απόσβεση κραδασμών, δεν λειτουργούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ενίοτε κλιδωνιζόμενο περιβάλλον που επηρεάζεται από ένα παγκόσμιο τραπεζικό (οικο)σύστημα.
Αν με ρωτάτε, η ενέργεια και το μέταλλο ενός αυτοχρηματοδοτούμενου ομίλου δεν επηρεάζονται τόσο άμεσα από το τι μπορεί να συμβεί σε μια δυτική τράπεζα. Θα το φάει το χτύπημα αλλά θα το απορροφήσει.
Το κακό σενάριο είναι που κάνει την επιλογή της μετοχής του Ομίλου MYTILINEOS πιο ελκυστική.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-mytilineos-espase-to-chrimatistiriako-monopolio-ton-trapezon-gia-tin-morgan-stanley.htm
Τυχαία Θέματα