Πως το ΧΑ άντλησε 2,13 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 10% στο πρώτο τρίμηνο

08:00 29/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μία εξαιρετική επίδοση έχει επιτύχει στο πρώτο τρίμηνο το ΧΑ που κατάφερε να κλείσει με κέρδη 10% για το Γενικό Δείκτη του ΧΑ, από την αρχή του έτους ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 12,56% από την αρχή του έτους. Είναι πολύ μεγάλη επίδοση αν ληφθεί υπόψη ότι μέσω του ΧΑ αντλήθηκαν από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου πάνω από 3,43 δισ. ευρώ!

Δηλαδή αυτή η μικρή και ρηχή και λοιδορούμενη τελικά αγορά, πέτυχε να συγκεντρώσει κεφάλαια 3,43 δισ. ευρώ  σε διάστημα που αντιστοιχεί σε 107 ημέρες και να αντλήσει βάρος πολλαπλάσιο από αυτό της αναγνωρίζουν Έλληνες και ξένοι

επενδυτές. Περισσότερα από τα 2,13 δισ. ευρώ, αντλήθηκαν φέτος σε διάστημα μικρότερο από 40 μέρες, για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και το ΔΑΑ. Αυτά τα κεφάλαια ισοδυναμούν με πολλαπλάσια άνοδο στην πραγματικότητα κι αφού δε λύγισαν την αγορά και αποροφήθηκε η προσφορά με τέτοια άνεση στην πορεία μπορεί να χτίσει το μέλλον της αγοράς.

Είναι ένα επίτευγμα που η αγορά πέτυχε να αφομοιώσει με ταχύτητα σημειώνοντας ταυτόχρονα άνοδο, χάρη στο γεγονός της εισόδου μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι συνέδραμαν σθεναρά οι Έλληνες επενδυτές ιδιώτες και θεσμικοί.

Ίσως αξίζει να θυμηθούν οι επενδυτές, μία παλαιότερη έκθεση της Morgan Stanley όταν το ΤΧΣ ανακοίνωσε το σχέδιό του για τη διάθεση σε ιδιώτες των μετοχών των τραπεζών. Τότε η επενδυτική τράπεζα είχε σχολιάσει ότι είναι φυσικό πως η αγορά θα κρεμάσει. Που να ήξερε ότι η αγορά θα προσέφερε επιπλέον 1 δισ. ευρώ για αγορές μετοχών ΔΑΑ και Helleniq Energy. Μιλούσε μόνον για τις τράπεζες και την Εθνική Τράπεζα ουσιαστικά που ήταν πρώτη στην αφετηρία πίσω από τη μικρή αγορά ιδίων μετοχών της Eurobank.

Όχι μόνον δεν κρέμασε η αγορά, αλλά δεν λάβαμε καν υπόψη μας την περίπτωση της Alpha Bank που έγινε με απευθείας προσφορά, από τη UniCredit εκτός αγοράς ή το ποσοστό της Eurobank. Η αγορά λοιπόν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ήδη φέτος 2,13 δισ. ευρώ, ξεπερνούν περίπου κατά 20% τα κεφάλαια που αντλήθηκαν πέρυσι όλο το χρόνο του ΧΑ και μάλιστα από όλες τις αγορές, όταν ήδη πέρυσι το ΧΑ άντλησε 50% περισσότερα κεφάλαια συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Το ΧΑ άντεξε αυτό το βάρος χάρη στην είσοδο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που ήδη έχουν προσθέσει βάθος στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα:

-Από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΧΣ συγκέντρωσε περισσότερα από 1,06 δισ. ευρώ στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023.

-Από τη διάθεση μετοχών της Πειραιώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου φέτος, συγκέντρωσε πάνω από 1,35 δισ. ευρώ,

-Περί τα 785 εκατ. ευρώ άντλησε το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές Φεβρουαρίου, από την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο.

-Τέλος 235,3 εκατ. ευρώ άντλησε το Δεκέμβριο του 2023 από την αγορά, το placement μετοχών της Helleniq Energy, από το ΤΑΙΠΕΔ και την POIH.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-to-cha-antlise-213-dis-evro-simeionontas-anodo-10-sto-proto-trimino.htm
Τυχαία Θέματα