Σοβαρές προειδοποιήσεις της ΕΚΤ για την «ασφάλεια» των ευρωπαϊκών τραπεζών

21:11 12/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Claudia Buch, χτύπησε «καμπανάκι» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζοντας πως το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη της.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, κατά τη διάρκεια

της πρώτης ομιλίας της ως επικεφαλής του SSM, η Buch τόνισε χαρακτηριστικά πως οι επικίνδυνες αλλαγές που πραγματοποιούνται, φαίνεται να μην έχουν προσωρινό χαρακτήρα για να έρθει μετά πλήρης ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Τα επιτόκια και οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη αυξηθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα γίνονται όλο και πιο ορατοί και ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι διαρθρωτικές και όχι προσωρινές».

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι τράπεζες ενδεχομένως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα «εργαλεία» για να «ζυγίσουν» τους κινδύνους σε ένα διαρκώς διαρκώς μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος. 

«Οι νέοι κίνδυνοι δεν ενσωματώνονται επαρκώς στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών. Επομένως, οι αποφάσεις των τραπεζών μπορεί να βασίζονται σε εσφαλμένες ή ελλιπείς πληροφορίες. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν πολλές προσεγγίσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ευαισθησία κινδύνου».

Keywords
Αναζητήσεις
sovares-proeidopoiiseis-tis-ekt-gia-tin-asfaleia-ton-evropaikon-trapezon.htm
Τυχαία Θέματα