Στόχος της Ελλάδας να γίνει «πύλη» της Ινδίας προς την ΕΕ

15:59 20/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε από το Νέο Δελχί τις σημαντικές προοπτικές που μπορεί να έχει η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας «φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC)» και «να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (2nd CII India Europe

Business and Sustainability Conclave), ο Γ. Γεραπετρίτης στάθηκε στο ότι «το φιλόδοξο αυτό έργο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ινδία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες στον κόσμο και είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη. 

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Γ. Γεραπετρίτης στο ότι η Ινδία είναι μέλος των BRICS (σχηματισμός στον οποίο συμμετέχουν ακόμα η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική) ενώ μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα» για τη διπλωματία σε διεθνές επίπεδο.

«Βιώνουμε μια μοναδική μεταβατική περίοδο. Ως μέλος των BRICS και προεδρεύουσα χώρα του G-20 το 2023, η Ινδία αναδείχθηκε στη φωνή του Παγκόσμιου Νότου. Χρειαζόμαστε αυτή τη δυνατή φωνή στην πολυμερή διπλωματία, η οποία είναι ικανή να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ Βορρά και Νότου και να προσφέρει μια νηφάλια άποψη από την Ανατολή για τη Δύση».

Αναφερόμενος στα κίνητρα για τη δραστηριοποίηση των Ινδών επιχειρηματιών στην Ευρώπη, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές, στις καλά εδραιωμένες υποδομές, στο σταθερό και ώριμο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και εκπαίδευσης.

Στάθηκε στο ότι η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά, χωρίς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών-μελών της, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ινδικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη πελατειακή βάση.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται  στην Ινδία ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ελληνική αποστολή έχουν ακολουθήσει περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες από την Ελλάδα, που ψάχνουν «πάτημα» ώστε να πραγματοποιήσουν άνοιγμα στην Ινδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα