«Στρατόπεδα» εντός της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων

18:14 20/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν να συμφωνούν ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσουν να μειώνονται από τον Ιούνιο, φαίνεται να διαφωνούν σε άλλες «πτυχές» του θέματος.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, παρά το ότι υπάρχει συμφωνία για σταδιακή μείωση από τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας διαφωνούν σχετικά

με το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν και με ποια ταχύτητα θα γίνουν.

Παρά το ότι φαίνεται πως ο στόχος για «γύρισμα» του πληθωρισμού θα επιτευχθεί, υπάρχουν αυξημένοι φόβοι για νέες διεθνείς αναταράξεις που θα ταρακουνήσουν την παγκόσμια οικονομία και ενδέχεται να ανεβάσουν και πάλι τον πληθωρισμό, με την εμπόλεμη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ να είναι το θέμα που τους απασχολεί περισσότερο.

Οι διαφωνίες του ΔΣ

Η Πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη θα μειωθεί σε «εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», επιφυλασσόμενη πάντως για τυχόν απρόσμενες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος δηλώνει πως δεν έχει πειστεί απόλυτα για το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει μείωση από τον Ιούνιο, ωστόσο φαίνεται να το δέχεται.

Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ αναφέρει πως έχει ανοίξει η πόρτα για τη μείωση των επιτοκίων, ενώ ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα αρκείται στον «χρησμό» για το ότι «τον Ιούνιο θα υπάρξουν κάποια νέα», με τον Γερμανό Γιόακιμ Νάγκελ να θεωρεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο «βήμα».

Ο Φινλανδός  Όλι Ρεν φάνηκε πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι «θα είναι ώριμη η ώρα» εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά είπε ότι η μείωση του κόστους δανεισμού του Ιουνίου πρέπει να προχωρήσει και απέκλεισε κάποια «μεγάλη έκπληξη».

Ο Λετονός Μάρτιν Καζάκς τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βιαστική μείωση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που θα σταματήσουν να περιορίζουν τη ζήτηση, ενώ και ο Μάντις Μίλερ της Εσθονίας δηλώνει ότι δεν συντρέχει λόγος βιασύνης μέχρι να υπάρχει πλήρης εικόνα από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι αξιωματούχοι που κάνουν σχέδια για διαδοχικές περικοπές του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4%. Ο Βιλερουά θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να «επικεντρώνει» τις περικοπές στις τριμηνιαίες συνεδριάσεις όταν δημοσιεύονται νέα στοιχεία για την οικονομία. Ο Λιθουανός Γκεντίμινας Σίμκους επιθυμεί περίπου τρεις μειώσεις στο βασικό της επιτόκιο εντός του 2024, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να δει τέσσερις μειώσεις.

Ο Μαλτέζος Εντουάρντ Σικλούνα, ζητά να προχωρήσουν σε μεγαλύτερου μεγέθους μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, χωρίς καθυστέρηση, εάν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό πέσουν κάτω από το 2%, ενώ ο Βέλγος Πιερ Βουνς τονίζει ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι δύο μειώσεις είναι εφικτές, ωστόσο «από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα».

Το «κεφάλαιo» Fed

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της EKT έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στη Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), ανησυχώντας για τυχόν επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει και εκείνη τη μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η Fed να προχωρήσει σε μία ή δύο μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024.

Ο Χόλτσμαν εκτιμά πως δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε τρείς ή τέσσερις μειώσεις, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται η ΕΚΤ να αγνοεί το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τον Σλοβένο Μπόστιαν Βάσλε να συμφωνεί μαζί του. Διαφορετική άποψη έχει ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, που θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να κοιτά το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Ο Νάγκελ και ο Ολλανδός Κλάς Κνοτ επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, ωστόσο έχει τη δυναμική να αποφασίσει με βάση τις δικές της προοπτικές,  χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. 

Το πετρέλαιο «ανάβει φωτιές»

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το εμπόλεμο κλίμα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Πιέρο Τσιπολόνε, περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο ως «μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες».

Ο Κνοτ ήταν πιο αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως «αν έχουμε ένα πετρελαϊκό σοκ, δεν θα έχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο γενικού αποπληθωρισμού σε όλους τους άλλους παράγοντες. Η πιθανότητα σημαντικών δευτερογενών αποτελεσμάτων, θα υποστήριζα, είναι μικρότερη, αλλά είναι ξεκάθαρα κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε».

Η ανησυχία για την ισοτιμία του ευρώ

Παρά το ότι  η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία, ο Κνοτ δήλωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι «ένα στοιχείο» που διαμορφώνει τις αποφάσεις του ΔΣ, καθώς μια παρατεταμένη περίοδος νομισματικής χαλάρωσης στην Ευρώπη, με τις ΗΠΑ να μην ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρώ

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της για τον εισαγόμενο πληθωρισμό. «Η εντολή μας έχει ως πρωταρχικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αλλαγές στην ισοτιμία του ευρώ. Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό μας. Η κίνηση των νομισμάτων μπορεί να έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μέσω του εισαγόμενου πληθωρισμού».

Keywords
Αναζητήσεις
stratopeda-entos-tis-ekt-gia-ti-meiosi-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα