ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος θα βγάλει τα «κάστανα» από την εσωκομματική φωτιά;

06:59 11/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στον απόηχο των απανωτών συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αναπλήρωση του παραιτηθέντα προέδρου αλλά και των αλλεπάλληλων Ανακοινώσεων επί παντός κυβερνητικού επιστητού, προκειμένου να γεφυρωθεί το αγεφύρωτο αντιπολιτευτικό κενό… Έσχατο σημείο τριβής αποτελούν οι ακολουθούμενες διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα ανάδειξης της νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Από τη μία, η διπλή αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών από τις οποίες θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα για τη δυναμική και το μέλλον της παράταξης, και από την άλλη το ολοένα διογκούμενο

εσωκομματικό χάος που δημιουργούν τάσεις και φατρίες της Αγίου Κωνσταντίνου, είναι μερικά μόνο από τα διλλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διατηρώντας το κόμμα σε κυβερνητική τροχιά.

Παρά τη «βόμβα» Τεμπονέρα για το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου του κόμματος και της εκλογής νέας ηγεσίας, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε να διατηρήσει ενεργή την ατζέντα της συνεδρίασης, εστιάζοντας στην ανάδειξη νέου εκπροσώπου Τύπου του κόμματος που θα είναι ο Στέργιος Καλπάκης, αλλά και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που όπως προτάθηκε θα πρέπει το κόμμα να «κατέβει» σε αυτές με κεντρικά αλλά και με αυτοδιοικητικά στελέχη.

Εκλογές και Συνέδριο μετά ΔΕΘ θέλουν οι «Προεδρικοί»

Από την συνεδρίαση έλειπαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Ρένα Δούρου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την «προεδρική» πλειοψηφία να προσέρχεται στη συνεδρίαση με ζητούμενο την αναβολή της εκλογής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ από την κομματική βάση μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε οι εκλογές διαδοχής να γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο, και ο Νίκος Παππάς περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ενώ, να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, ζήτησε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης

«Ο @syriza_gr μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση @atsipras , δεν μπορεί να μείνει για 6 μήνες χωρίς Πρόεδρο. Για να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτείται σοβαρότητα κ ευθύνη. Να βάλουμε όλες κι όλοι το «εμείς» πάνω από τα διάφορα «εγώ»!» ανέφερε χαρακτηριστικά στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Παπαδημούλης, ζητώντας να «εφαρμοστεί το πλάνο που προτείνει με ευρύτατη πλειοψηφία η Πολ. Γραμματεία.

Ο @syriza_gr μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση @atsipras , δεν μπορεί να μείνει για 6 μήνες χωρίς Πρόεδρο. Για να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτείται σοβαρότητα κ ευθύνη. Να βάλουμε όλες κι όλοι το «εμείς» πάνω από τα διάφορα «εγώ»!

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) July 10, 2023

Η ανθρωπογεωγραφία των τάσεων

Το ζήτημα των διαδικασιών εκλογής προέδρου αποτελεί τη μεγαλύτερη και ουσιαστική διαφωνία εντός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το εσωκομματικό παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στις τάσεις και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα πρόσωπα που φαίνονται ως επικρατέστερα να είναι υποψήφια στην κούρσα.

Η «Κίνηση Μελών» πέρασε δύσκολες μέρες μέχρι ν ανατάξει τις δυνάμεις της, μη μπορώντας να εξαργυρώσει το 75% που έλαβε στο Συνέδριο του 2022. Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει ο Νίκος Παππάς, η υποψηφιότητα του οποίου για την Προεδρία θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ως εκπροσώπου της πολυπληθέστερης «προεδρικής» τάσης, της «Κίνησης Μελών».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει ως πρόταση στο τραπέζι από την «Ομπρέλα» που εμφανίζεται συμπαγής, αν και ο ίδιος ακόμη αμφιταλαντεύεται για το αν θα συναγωνιστεί την φουριόζα ομάδα των σαραντάρηδων και τους προεδρικούς ή θα μείνει στο περιθώριο προτάσσοντας άλλους «εκλεκτούς».

Εκλεκτή της ομάδας των 40άρηδων η Έφη Αχτσιόγλου που ανήκει στην ομάδα «6+6», μια έμπνευση του κ. Τσίπρα την οποία υλοποίησε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ώστε να υπάρξει ένα «αμορτισέρ» ανάμεσα στους «53+» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και στους προεδρικούς της Κίνησης Μελών.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με αρκετά από τα στελέχη της Κίνησης Μελών και είναι ίσως ο μοναδικός απ’ όλους τους υποψηφίους με φανατικούς υποστηρικτές στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα λοιπά άλλη μία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατέληξε χωρίς αποφάσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του προγραμματισμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι τελικές αποφάσεις, τόσο για το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου, όσο και για το εύρος των υποψηφιοτήτων θα ξεκαθαρίσουν το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου από την Κεντρική Επιτροπή.

Οι προτάσεις είναι τρεις: Διαρκές συνέδριο τέλη Αυγούστου και εκλογή ηγεσίας 3-10 ΣεπτεμβρίουΕκλογή νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογέςΚαι μια συμβιβαστική, ενδιάμεση: Εκλογή ηγεσίας 24 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου
Keywords
Αναζητήσεις
syriza-poios-tha-vgalei-ta-kastana-apo-tin-esokommatiki-fotia.htm
Τυχαία Θέματα