Τα ΗΑΕ καταπολεμούν το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

11:25 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), διεθνής οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση και των 15 συστάσεων του σχεδίου δράσης τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), και τα συγχαίρει για αυτό το επίτευγμα. Η ανακοίνωση έγινε μετά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της FATF, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 19 και 23 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan, υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Ανώτατης Επιτροπής Επίβλεψης

της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, δήλωσε: «Αυτή η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα σημαντικών προσπαθειών από τα σχετικά υπουργεία, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές οντότητες. Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες χρησιμεύουν για την επιτάχυνση της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης, την επίτευξη των οδηγιών και των προσδοκιών της ηγεσίας των ΗΑΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την προώθηση της θέσης της παγκοσμίως ως οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό κόμβο».

Ο ΑΥ πρόσθεσε ότι: «Η οικονομία των ΗΑΕ είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Η χώρα δεσμεύεται να εδραιώσει την αταλάντευτη προσέγγιση και τη θέση της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εφαρμόζοντας πλήρως και τηρώντας όλους τους σχετικούς διεθνείς νόμους και συμβάσεις που χρησιμεύουν στη διασφάλιση της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ο ΑΥ υπογράμμισε: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεχίσουν να χτίζουν πάνω στην τεράστια επιτυχία τους μέσω ολοκληρωμένων συνεργασιών με διεθνείς εταίρους, καθώς και με τους σχετικούς οργανισμούς και οντότητες για να ενισχύσουν τη θέση τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό θα περιλαμβάνει τη συνέχιση της ενίσχυσης ενός νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου και την ενεργοποίηση συλλογικών προσπαθειών σε παγκόσμια κλίμακα για την καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες της χώρας καταδεικνύουν μια συνεχή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και παράνομων οργανισμών, και για την ενίσχυση του κρίσιμου και αποτελεσματικού ρόλου των ΗΑΕ στην υπεράσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ο ΑΥ Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του προς τις ομάδες που εργάζονται στα υπουργεία, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές οντότητες, τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης. Ο ΑΥ υπογράμμισε ότι αυτός ο φάκελος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τα ΗΑΕ και επαίνεσε τις εθνικές οντότητες που συνεργάστηκαν για να επιτύχουν αυτό το ορόσημο, το οποίο αντανακλά τη ξεχωριστή θέση του έθνους τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές μέτωπο.

Από την πλευρά του, Ο ΑΕ Mohamed bin Hadi Al Hussaini, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, υπογράμμισε: «Τα ΗΑΕ είναι αποφασισμένα να εντείνουν τη συμμετοχή και τις συνεισφορές τους σε πολυμερείς οργανισμούς, καθώς και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις εθνικές και διεθνείς συνεργασία σε πολιτικό και εκτελεστικό επίπεδο».

Ο ΑΕ Abdullah bin Touq Al Marri, Υπουργός Οικονομίας, τόνισε: «Η αποτροπή παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και η υποστήριξη της αποτελεσματικότητας του εθνικού μας σχεδίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αποτελούν τα θεμέλια για την ενίσχυση της θέσης των ΗΑΕ ως παγκόσμιου κόμβου εμπορίου και επενδύσεων».

Ο ΑΕ πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της σοφής ηγεσίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, στην καταπολέμηση της παγκόσμιας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της χάραξης ισχυρών και ευέλικτων πλαισίων. Τα ΗΑΕ δεσμεύονται να κάνουν περαιτέρω σημαντικές προόδους στις μελλοντικές μας προσπάθειες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdullah bin Sultan Al Nuaimi επιβεβαίωσε: «Η πρόοδος που σημείωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον φάκελο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες οφείλεται στην καθοδήγηση και υποστήριξη της σοφής ηγεσίας και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους εθνικές ομάδες από τις αρμόδιες και δικαστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών και τοπικών δικαστηρίων και εισαγγελιών».

Η ΑΕ τόνισε επίσης: «Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ξεπλύματος χρήματος, τη μείωση της παράνομης χρηματοδότησης και την προώθηση ενός οικονομικού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για την ανάπτυξη και την ευημερία των εταιρειών».

Περαιτέρω, η H.E. τόνισε: «Το υπουργείο πιστεύει στη σημασία των συνεπών προσπαθειών επέκτασης της διεθνούς συνεργασίας, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση ενός ισχυρού και ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των παγκόσμιων εγκλημάτων».

Η ΑΕ πρόσθεσε: «Σε συντονισμό με τις εθνικές αρχές, το υπουργείο υπέγραψε πολυάριθμες συμφωνίες συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή περισσότερων από 45 συμφωνιών σχετικά με την έκδοση και την αμοιβαία νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις».

Η ΑΕ Ahmed bin Ali Al Sayegh, Υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε: «Αυτή η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τα αποτελεσματικά και βιώσιμα μέτρα που υιοθέτησαν τα ΗΑΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Η ΑΕ επιβεβαίωσε: «Τα ΗΑΕ δεσμεύονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, ενισχύοντας την προσέγγισή τους σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού και οικονομικού κόμβου. Ως μέρος της στρατηγικής τους, τα ΗΑΕ εκπληρώνουν τα υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας και διαφάνειας όσον αφορά τη ρύθμιση των οικονομικών και του εμπορίου, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο όραμα που υποστηρίζει την ηγετική θέση της χώρας και διασφαλίζει τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η ΑΕ Khaled Mohamed Balama, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των παράνομων οργανώσεων δήλωσε: «Η σταθερή δέσμευση των ΗΑΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι θεμελιώδης παράγοντας για την επίτευξη της τεράστιας προόδου της στην ενίσχυση της προσέγγισης και της δέσμευσής της για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ως εθνική και στρατηγική προτεραιότητα, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα και τους διεθνείς νόμους. Οι προσπάθειές μας στην Εθνική Επιτροπή και την Κεντρική Τράπεζα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του προληπτικού ρόλου των ΗΑΕ στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων σε διεθνές επίπεδο μέσω της υιοθέτησης μιας κανονιστικής προσέγγισης βάσει κινδύνου, της έκδοσης νόμων, κανονισμών και καθοδήγησης, καθώς και ενίσχυση της κατανόησης των κινδύνων από τα αδειοδοτημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αποτελεσματική εφαρμογή των νομικών τους υποχρεώσεων που σχετίζονται με τον μετριασμό των κινδύνων από παράνομες δραστηριότητες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η ΑΕ επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι τα ΗΑΕ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη θέσπιση αποτελεσματικών ελέγχων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για την προστασία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες όλων των οντοτήτων, των ρυθμιστικών φορέων και των αδειοδοτημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την επίτευξη αυτής της σημαντικής προόδου».

Η ΑΕ Hamed Al Zaabi, Γενικός Διευθυντής του Εκτελεστικού Γραφείου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί την ακλόνητη αφοσίωση τόσο από τις ομοσπονδιακές όσο και από τις τοπικές αρχές παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα στα ΗΑΕ, στην ευθυγράμμιση με την εθνική μας στρατηγική και σχέδιο δράσης. Η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα και παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε αυτές τις προσπάθειες στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εθνικής αξιολόγησης κινδύνου, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια και την ενίσχυση των εθνικών μας ικανοτήτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, θα επιμείνουμε στην προώθηση περιφερειακών και παγκόσμιων συνεργασιών για την ενίσχυση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής ασφάλειας, του ρυθμιστικού πλαισίου και της διεθνούς παρουσίας του έθνους ως ενεργός συμμετέχων στην καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων».

Η Εξοχότητά του επαινεί τις συλλογικές προσπάθειες της εθνικής ομάδας, που περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την επιμελή εργασία τους στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που θέτει η Ειδική Ομάδα Οικονομικής Δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα