Αποστολή στο MWC 2024 – Μέρα δεύτερη: Οι υποδομές στο επίκεντρο

09:00 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η δεύτερη μέρα του MWC επικεντρώθηκε στο ελληνικό περίπτερο, που οργάνωσε ο ΣΕΚΕΕ, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχή Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσαν συνέντευξη τύπου, με τον υπουργό να κάνει σημαντική αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ειδικά έξω από τα αστικά κέντρα, και ότι θα προσπαθήσει να πιέσει τα δίκτυα για επενδύσεις.

Βέβαια η κουβέντα για τις υποδομές

είχε ξεκινήσει από τη πρώτη μέρα του MWC 2024 μια και σε ένα ιστορικό πάνελ οι CEOs των Telefonica, Vodafone, Deutsche Telekom και Orange ανέφεραν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω αναφορικά με τη καινοτομία αλλά και τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων μια και το 60% των ευρωπαϊκών δικτύων δεν κερδίζουν αρκετά για να καλύψουν τα τεράστια κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις υποδομών, με το κενό των επενδύσεων να αγγίζει τα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι CEOs αναφέρθηκαν τόσο στην ανάγκη συγχωνεύσεων στην αγορά, στην διαθεσιμότητα και το κόστος των συχνοτήτων αλλά και στη δίκαιη χρήση των δικτύων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Τέλος, σε ένα δραματικό τόνο θα λέγαμε, ανέφεραν ότι τα δίκτυα χάνουν την εμπιστοσύνη των αγορών χρήματος και ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα άμεσα.

Οι υποδομές στις οπτικές ίνες

Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι θα ξεκινήσει άμεσα νέο κουπόνι για οπτικές ίνες στο σπίτι και τις επιχειρήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη (χαμηλή) θέση ευρυζωνικότητας της χώρας μας. Επίσης, αναφέρθηκε στη προετοιμασία του υπουργείου για την κατάργηση των πιστοποιητικών στο δημόσιο και γενικά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο πρόγραμμα αναβαθμίσεων του MAIgov είναι και η άμεση έκδοση ψηφιακών εγγράφων τη στιγμή που θα ζητηθούν. Βέβαια, πιο κοντά στην υλοποίηση είναι οι ηλεκτρονικές θυρίδες όπου θα καταφθάνει η όποια επίσημη επικοινωνία με το δημόσιο ή άλλους φορείς.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, στην ερώτηση συναδέλφων γιατί η ΑΑΔΕ βρίσκεται στο Mobile World Congress 2024, απάντησε ότι η αρχή έχει μια σημαντική ψηφιακή διαδρομή με πρωτοποριακές υλοποιήσεις, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ένα σημαντικό αφήγημα να πει στο παγκόσμιο κοινό.

Αναφορικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ανέφερε ότι είμαστε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη ενώ το myData, τα ψηφιακά βιβλία που συνδέονται με την ΑΑΔΕ, προσφέρουν πολλές δυνατότητες που συναντάμε σε εμπορικές εφαρμογές όπως λογιστική διαφάνεια, γραφήματα εσόδων – εξόδων, reports κ.α. Δυνατότητες οι οποίες δίνουν σε ελευθέρους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία την επιχείρησής τους. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΑΑΔΕ είναι τα ψηφιακά δελτία αποστολής τα οποία αναμένεται να φέρουν μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και οι προ-συμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις και για επιχειρήσεις.

Αποστολή στο MWC 2024 Μέρα πρώτη: «Humanizing AI»

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στην Ελλάδα με επίκεντρο την τεχνολογία και την ΑΙ από τη ΔΥΠΑ

Στο περιθώριο ενός πάνελ με τη συμμετοχή του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, ανακοινώθηκε μια νέα χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την εκπαίδευση 500.000 εργαζομένων έως το 2025 στο ΑΙ ενώ θα συνεχιστεί η συνεργασία με πανεπιστήμια και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Huawei και η Google, για την υλοποίηση άλλων παρόμοιων προγραμμάτων. Για παράδειγμα, η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με την Huawei έτρεξαν πρόσφατα ένα διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, συνολικής διάρκειας 100 ωρών, που αφορούσε τις άνεργες γυναίκες. Η δράση υλοποιήθηκε σε 500 γυναίκες με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Οι εταιρείες τεχνολογίας στοχεύουν την αγορά των Telco, μια αγορά 38 δις το 2031, μέσω AI

Όπως προαναφέραμε τα δίκτυα έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, ειδικά στον τομέα της μείωσης στα κόστη αλλά και την αύξηση των εσόδων τους και η νέα ΑΙ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει πολλές επιλογές στα δίκτυα. Για παράδειγμα σε ένα πάνελ ο Michael Dell ανέφερε ότι όλες οι μορφές AI μπορούν να βελτιστοποιήσουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυά, το λογισμικό αλλά και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους. Επίσης ανέφερε ότι τα δίκτυα έχουν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων στα χέρια τους τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την νέα ΑΙ, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες εσόδων για αυτά, μια και χωρίς δεδομένα δεν υπάρχει ΑΙ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αλλά και η Microsoft παρουσίασε λύσεις για την βελτιστοποίηση των λειτουργιών των δικτύων και συγκεκριμένα στην προληπτική συντήρηση μια και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα από τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να προβλέψει πότε θα χρειαστεί συντήρηση, μειώνοντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας και το κόστος που σχετίζεται με τη συντήρηση, αλλά και για αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων όπως και στρατηγικές ανάπτυξης εξατομικευμένου marketing.

Η Accenture τέλος είχε σημαντική παρουσία στο MWC 2024, προσφέροντας εργαστήρια σχετικά με την νέα AI και παρουσιάζοντας πώς οι λεγόμενοι πράκτορες συνδεσιμότητας μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης όπως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τα σχετικά οικοσυστήματα.

Ανάπτυξη δικτύων 5G κατόπιν ζήτησης σε καταστάσεις ανάγκης

Η ιαπωνική NTT Docomo σκοπεύει να αναπτύξει το πρώτο High Altitude Platform Station (HAPS) μέσα στο 2024 ή 2025. Τα αυτόνομα drones θα μπορούν να σηκωθούν και να πετάξουν στα 20 χιλιόμετρα, κοντά στο ύψος των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, και έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Airbus και τη SKY Perfect JSAT. Αρχικά θα μπορούν να προσφέρουν κάλυψη 5G σε καταστάσεις ανάγκης αλλά και σε ορεινές περιοχές και σε νησιά.

Keywords
Αναζητήσεις
apostoli-sto-mwc-2024--mera-defteri-oi-ypodomes-sto-epikentro.htm
Τυχαία Θέματα