Τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες

16:24 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών.

Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζουν τα μέτρα για πρόσθετη έκπτωση της τάξης του 10% στο ρεύμα που θα διαρκέσει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά και η μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους αγρότες:

Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

– Υλοποιείται ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

– Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, άνοιξε εκ νέου, ώστε οι δικαιούχοι αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 να μπορούν να τροποποιήσουν την αίτησή τους ή να υποβάλουν εκ νέου αίτηση μέχρι τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 860).

Keywords
Αναζητήσεις
ta-metra-stirixis-gia-tous-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα