Τι απέγινε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015;

07:00 25/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Από την Κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι την εκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2023, έχουν περάσει 8 χρόνια με πολλά σκαμπανεβάσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι συνέβη στα άτομα που απάρτιζαν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 2015; Επιλέξαμε κάποια προβεβλημένα πρόσωπα από το υπουργικό συμβούλιο του 2015, με την εξαίρεση

των ΑΝΕΛ. 

Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης είχε μακρά πορεία στον χώρο της Αριστεράς. Ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ διεκδίκησε την γενική γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος εκπροσωπώντας την ανανεωτική πτέρυγα και έχασε από την Αλέκα Παπαρήγα. Πέρασε από τον Συνασπισμό και την μετεξέλιξή του τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2015 ανέλαβε την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης. Εξελέγη βουλευτής ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2015 και εξελέγη βουλευτής το 2019. Ικανός οικονομολόγος όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε ένα βήμα πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Έχει πιάσει και τα 76 και σιγά σιγά έρχεται ο καιρός να «αποστρατευτεί».

Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο μοιραίος της φετινής εκλογικής περιόδου. «Κάηκε» πολιτικά περνώντας τον «Νόμο Κατρούγκαλου» ως μνημονιακό προαπαιτούμενο, ο οποίος περιελάμβανε την προσωπική διαφορά και τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τον μισθό ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ο νόμος περιελάμβανε πολλές ακόμα περικοπές. Δυστυχώς, ο νόμος είναι ακόμα σε ισχύ. Πριν λίγες μέρες έβαλε θεαματικό αυτογκόλ από την συχνότητα του BlueSky αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιβληθούν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, κόντρα στο πρόγραμμα του κόμματος. Μέσα στις υπόνοιες περί κρυφής φορολογικής ατζέντας, ο Αλέξης Τσίπρας τον έβγαλε εκτός εκλογικής μάχης αφήνοντάς του το περιθώριο να αποσυρθεί.

Παύλος Πολάκης
Εκρηκτικός χαρακτήρας με παρελθόν στην Αριστερά και στην αυτοδιοίκηση ανέλαβε το πόστο του υφυπουργού εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, για να αναλάβει υφυπουργός Υγείας τον Σεπτέμβρη. Από τα λίγα άτομα με ευρύ κύκλο υποστηρικτών, αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ για μελλοντική προεδρία του κόμματος. Σε όλη την διάρκεια της αντιπολίτευσης ήταν τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, πόστο που αγάπησε πολύ και ανέλαβε με ιδιαίτερη ζέση, γιατί έβγαζε καταγγελίες κατά της Κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα. Κάτι που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την δημοφιλία του. Τέλη Φεβρουαρίου του 2023 καθαιρέθηκε από το πόστο του και παραπέμφθηκε στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος με αφορμή σχόλιά του κατά δημοσιογράφων και δικαστών. Παρέμεινε στο κόμμα και δεν διαγράφηκε μετά από την συγνώμη του, μένοντας ένα βήμα πίσω και χωρίς να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για τις συνήθεις επιθέσεις του. Η συνέχεια έδειξε πως ο χώρος της Αριστεράς δεν συγχώρησε την παραπομπή του ειδικά μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη (και την αποχή από τις ψηφοφορίες), κάνοντας το κόμμα να φανεί πως τον αδίκησε, γιατί ουσιαστικά είχε κοινή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον εχθρεύονται, ενώ έχει και ένα ανοιχτό… beef με τον Άδωνη Γεωργιάδη με πολιτικές αλληλοεπιθέσεις μέσω διαδικτύου. Από την αποδοχή της συγνώμης του έχει μείνει στο παρασκήνιο.

Τασία Χριστοδουλοπούλου
«Κόκκινο πανί» για τους εχθρούς της με ιδιαίτερα προχωρημένες θέσεις στα ζητήματα μετανάστευσης. Ήταν αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Προχώρησε τον νόμο για την ιθαγένεια, για την απόκτηση της από παιδιά μεταναστών. Στις εκλογές του 2019 δεν ήταν υποψήφια βουλευτής αφού παραδέχθηκε πως η κόρη της μετατέθηκε στην Βουλή με πλάγιο τρόπο. Έκτοτε έμεινε εκτός προσκηνίου.

Κώστας Ήσυχος
Ιδιαίτερα καταρτισμένος, έχει σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες και αξιοποιήθηκε ως αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Βαθύς γνώστης της Λατινικής Αμερικής με ισχυρούς δεσμούς, γεννημένος ο ίδιος στην Αργεντινή. Παραιτήθηκε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και δεν επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολιτεύεται με την ΛΑΕ και προεκλογικά ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Νίκος Ξυδάκης
Έμπειρος δημοσιογράφος, ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού το 2015 και τον Σεπτέμβρη τοποθετήθηκε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ύστερα χάθηκε από το προσκήνιο.

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Δυναμικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αποχώρησε μαζί με τους 24 ακόμα βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και σχημάτισαν την ΛΑΕ. Υποστηρίζει δημόσια την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, φεύγοντας από την Ευρωζώνη, ως πρώτο τρόπο απεμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον ίδρυσε το Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης, σε μια προσπάθεια εθνικοπατριωτικής οπτικής της Αριστεράς. Έμεινε στην ιστορία για το διαφημιστικό σποτ «Νομισματοκοπείο». Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τσακωμένος με την σοβαρότητα. Στις εκλογές συμμετείχε σε συνασπισμό κομμάτων αντίστοιχης νοοτροπίας.

Γιάννης Τσιρώνης
Εξελέγη Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος με τους Οικολόγους πράσινους και διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υψηλά καταρτισμένος, αληθινός οικολόγος, αλλά έχει πλέον και αυτός χαθεί από την κεντρική πολιτική ζωή. Ο εξής ένας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε Κυβέρνηση γιατί είναι ιδιαίτερα καταρτισμένος στο αντικείμενό του.

Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέλαβε το 2015 Υπουργός Οικονομικών, αφότου εξελέγη με 135.000 σταυρούς, σφάχτηκε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σφάχτηκε με την Τρόικα, τους ηχογράφησε και ήθελε να βγάλει τις απομαγνητοφωνήσεις. Παραιτήθηκε μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην λάβει υπ’ όψιν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Δημιούργησε με τον Κροάτη Σρέκο Χορβάτ το DiEM25 στο Βερολίνο, όπου το 2018 ίδρυσε τον Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής ή ΜέΡΑ25. Ο μόνος που ξέφυγε από την κακή μοίρα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πολιτικός αρχηγός, πήγε καλά στην Βουλή, αλλά δεν κατάφερε να γίνει κατανοητός στον μέσο πολίτη. Μοιάζει αλαζόνας και δυστυχώς αυτό θα είναι πάντα το πρόβλημά του. Στις εκλογές του Μαΐου έμεινε εκτός Βουλής και θα ξαναδοκιμάσει τον Ιούνιο. Έχει εμπλακεί σε προσωπική κόντρα με τον Πρωθυπουργό, που είναι πολύ πιθανό πως η επανάληψη του ρητού «Μητσοτάκης ΑΕ», εν τέλει του στοίχισε. Παρόλα αυτά ο πιο επιτυχημένος σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο του 2015.

Πάνος Σκουρλέτης
Από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τους λίγους που επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Δεν είναι το άτομο που πρωταγωνίστησε σε σκάνδαλα, σχετικά μαζεμένος, χαμηλών τόνων. Επανεκλέγονταν βουλευτής μέχρι αυτές τις εκλογές. Ανήκει στην παλιά φρουρά αλλά απέκτησε πολύ μεγάλη φθορά, ειδικά σε τηλεμαχίες στα κανάλια.

Νίκος Παππάς
Το 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών και ανέλαβε υπουργός Επικρατείας, ενώ την επόμενη χρονιά ανέλαβε το δύσκολο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο με ψήφους 13-0, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος με ποινή δύο ετών με τριετή αναστολή. Χθες μπλέχτηκε σε καυγά με τον Δημήτρη Παπαδημούλη που ζήτησε ο Τσίπρας να πλαισιωθεί από νέα πρόσωπα που πήγαν καλά στις εκλογές του Μαΐου. Είναι και δρα ως εξ’ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά τα περισσότερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, είτε τα έφαγε το μαύρο φίδι, είτε αποχώρησαν για λόγους διαφωνίας με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Άλλοι μεγάλωσαν, άλλοι απογοήτευσαν τους ψηφοφόρους και ο Νίκος Παππάς κατέληξε στην αμετάκλητη καταδίκη. 

Keywords
Αναζητήσεις
ti-apegine-i-kyvernisi-syriza-tou-2015.htm
Τυχαία Θέματα