ΤΙΤΑΝ: Η υψηλή κερδοφορία, η είσοδος στις Startupς και οι ευοίωνες προοπτικές

06:36 28/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πιο ισχυρός από ποτέ παρουσιάζεται ο Όμιλος Τιτάν, ο οποίος καταγράφει συνεχώς ανοδικές επιδόσεις και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή είσοδο και στις Startups επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι ισχυρές επιδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη οδήγησαν σε σημαντική αύξηση τις πωλήσεις και την κερδοφορία του Ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 1.229 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα ισχυρά

αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα του ομίλου στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 –οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους– συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 241,2 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 136,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση ύψους 77% και τα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν, καθώς οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια βελτιώνουν σταδιακά στοιχεία του κόστους.

Παράλληλα, το ενεργειακό μείγμα βελτιώνεται χάρη στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα επίπεδα ενεργειακού κόστους εξομαλύνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου το τελευταίο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2022- Ιούνιος 2023) διαμορφώθηκαν σε 436 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 110,9 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 45,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι τάσεις και οι οικονομικές συνθήκες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος παραμένουν ευνοϊκές για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενισχύοντας τη ζήτηση και τις τιμές. Στην Ελλάδα η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ οι τάσεις της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν θετικές από την αρχή του έτους έως σήμερα. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στην Αίγυπτο. Οι τάσεις των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων καταδεικνύουν βελτιωμένα επίπεδα ζήτησης με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 3%, ενώ οι πωλήσεις των αδρανών υλικών και των προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 6% και 3% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ο Όμιλος καταγράφει υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων και κερδοφορίας από τις αρχές του 2022, καταδεικνύοντας την σημασία της παρουσίας του σε συγκεκριμένες περιοχές με ανάπτυξη και του εύρους των προϊόντων που διαθέτει, καθώς και των δυνατοτήτων της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων του. Επιπλέον, ο Όμιλος επιταχύνει τα έργα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις επιμέρους περιοχές, διαθέτοντας περισσότερους τύπους τσιμέντου χαμηλής περιεκτικότητας σε κλίνκερ, ενώ τα έργα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διανομής, αυξάνουν την παραγωγική αποδοτικότητα και τη μείωση των δαπανών.

Δυναμική είσοδος στις Startups επιχειρήσεις

Μόλις πριν λίγες μέρες, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ανακοίνωσε νια νέα μεγάλη Venture Capital πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει έως $40 εκατομμύρια μεσοπρόθεσμα και να συνάψει συνεργασίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής του στρατηγικής.

Στο πλαίσιο του στόχου του να είναι από τους πρώτους που θα ενημερώνονται για νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ προχώρησε σε επένδυση στη Zacua Ventures, ένα παγκόσμιο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων (“venture fund”) που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το Οικιστικό Περιβάλλον. Επιπλέον, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αύξησε την υπάρχουσα επένδυσή του στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι εν λόγω επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του Ομίλου να συνεχίσει να εντάσσει καινοτόμα προϊόντα, υλικά και υπηρεσίες στη λειτουργία του αλλά και στο χαρτοφυλάκιο λύσεών του, προωθώντας την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά του και επιταχύνοντας την επίτευξη των στόχων του που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση .

Η επένδυση στη Zacua Ventures

Η επένδυση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Zacua Ventures πηγάζει από ένα κοινό όραμα βιωσιμότητας στις κατασκευές. Η ανάπτυξη πρωτοποριακών οικοδομικών υλικών με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, η βελτιστοποίηση και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και η κεφαλαιοποίηση των δυνατοτήτων της τέταρτης επανάστασης στις κατασκευές (“Construction 4.0”) είναι μερικά μόνο παραδείγματα τομέων κοινού ενδιαφέροντος για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και τη Zacua Ventures. Η συνεργασία επιτρέπει στον Τιτάνα να συνδεθεί με τις εταιρίες του χαρτοφυλακίου της Zacua, αποκτώντας πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες και γνώση για τις τάσεις που αναδύονται. Οι εταιρίες του χαρτοφυλακίου της Zacua, από την άλλη, επωφελούνται από την τεχνογνωσία, τους πόρους και το δίκτυο πελατών του Τιτάνα, καθώς και από υποστήριξη για τη μετάβασή τους σε μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγή και διανομή.

Επέκταση της επένδυσης στη Rondo

Η ενίσχυση της υποστήριξης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ προς τη Rondo υπογραμμίζει τη δέσμευσή του σε επόμενης γενιάς λύσεις παραγωγής θερμότητας ως μέρος της στρατηγικής του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται η ανάπτυξη ιδεών για την απεξάρτηση της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τσιμέντου, από τον άνθρακα. Ο Τιτάνας εισφέρει τη βαθιά του γνώση για τη βιομηχανία και την τεχνογνωσία του γύρω από τη βιώσιμη παραγωγή που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία και η Rondo εισφέρει τη μοναδική της καινοτομία στη μείωση των εκπομπών CO₂ της βιομηχανίας και το ισχυρό παγκόσμιο οικοσύστημά της από εταίρους. Κεντρική σημασία σε αυτήν τη συνεργασία έχει η μπαταρία θερμότητας (“Heat Battery”) της Rondo. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεσμεύει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και παράγει συνεχή, υψηλής θερμοκρασίας θερμότητα, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η μπαταρία θερμότητας της Rondo μπορεί να γίνει βασικό στοιχείο των πρωτοποριακών, εντάσεως ενέργειας διεργασιών για την μείωση των εκπομπών CO₂, όπως η δέσμευση άνθρακα, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και η μετατροπή του δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα. Με αποδοτικότητα διπλάσια από εκείνη του υδρογόνου με λιγότερο από το μισό κόστος, η μπαταρία θερμότητας της Rondo έχει υψηλές προοπτικές παραγωγής και διάθεσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, που καθιστούν το κόστος της ανταγωνιστικό σε σχέση με τις τρέχουσες μεθόδους αποθήκευσης ενέργειας.

Keywords
Αναζητήσεις
titan-i-ypsili-kerdoforia-i-eisodos-stis-startups-kai-oi-evoiones-prooptikes.htm
Τυχαία Θέματα