Το ΔΑΑ έσκισε, η Πειραιώς και τα μάκρο στις ΗΠΑ, οι τιμές-στόχοι στις τράπεζες, κέρδη ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ και η Tesla

08:15 30/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει σε νέα υψηλά επίπεδα, τα οποία χθες κράτησε στο ΧΑ, παρά τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις και το μικρό τζίρο. Αναμενόμενες οι πωλήσεις και ο μικρός τζίρος γιατί πάμε σε μία σειρά ημερών που το ΧΑ δεν θα λειτουργεί σε αντίθεση με τις διεθνείς αγορές και τη Wall Street, που θα έχουν πολλά νέα, γεγονός που κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς στο να έχουν πολύ αυξημένες θέσεις, οπότε φροντίζουν να έχουν ένα μείγμα με ελαφρύτερες θέσεις

και καλή ρευστότητα.

Αυτή την τάση των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, επιχειρούν να σπάσουν οι δύο συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Εθνική, που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ξεκινώντας με την Πειραιώς σήμερα και την Εθνική αύριο. Τα αποτελέσματα αναμένονται θετικά, με αύξηση κερδών από πέρυσι.

Στο μεταξύ η Eurobank Equities σε ανάλυσή της εξηγεί γιατί οι τράπεζες έχουν καλές προοπτικές, σημειώνει ότι είναι φθηνότερες 20% και πλέον από τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη και δίνει νέες αυξημένες τιμές, ενώ δηλώνει ότι η πρώτη προτίμησή της είναι η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία δίνει τιμή- στόχο τα 5,4 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε χθες στα 3,90 ευρώ. Αυτό σημαίνει περιθώρια ανόδου περισσότερο από 38%.

Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στην Alpha Bank τα 2,41 ευρώ, που σημαίνει περιθώριο ανόδου 48% με το χθεσινό κλείσιμο και στην Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 10,37 ευρώ δηλαδή πάνω από 40% περιθώρια ανόδου από το κλείσιμο χθες.

Αυτό που κάνει του επενδυτές διστακτικούς αυτές τις μέρες να παραφορτώσουν με μετοχές τα χαρτοφυλάκιά τους, εκτός από τα γεωπολιτικά που φαίνεται να αποκλιμακώνονται σχετικά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, είναι το πλήθος ανακοινώσεων στις ΗΠΑ, που μπορούν να επηρεάσουν τις μετοχές.

Έτσι έχουμε συνεδρίαση της Fed, ομιλία του Πάουελ και ουσιαστικά μία ματιά στο τι σκέφτονται να κάνουν μελλοντικά, γιατί τα επιτόκια δεν θα μειωθούν. Και όχι, δεν υπάρχει η ανοησία ότι θα αυξηθούν, με ρυθμό ΑΕΠ που υποχώρησε μισή μονάδα- ξεχάστε το αυτό. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην τριμηνιαία έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς για την επενδυτική στρατηγική δευτέρου τριμήνου, η πρόβλεψη από τον κ. Ηλίας Λεκκό και την ομάδα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας, ήταν για ανάπτυξη 1,5% στις ΗΠΑ, πριν ανακοινωθεί το στοιχείο.

Με βάση την ίδια έκθεση, η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, θα αποθερμανθεί σταδιακά και ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στο 2% θα επιτευχθεί. Φέτος…

Αναμένονται ακόμα ανακοινώσεις για τη βιομηχανική παραγωγή και για τις υπηρεσίες, όπου ότι και να βγει μπορεί να μην αρέσει ειδικά στον κλάδο υπηρεσιών που έχουν 15 μήνες άνοδο. Θα έχουμε επίσης στοιχεία για την αγορά εργασίας, σας είπαμε ήδη την πρόβλεψη της Πειραιώς, σε τριμηνιαίο ορίζοντα.

Οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι καλές πάντως και παραδόξως φαίνεται ότι θα είναι καλά τα νέα για το δανεισμό του δημοσίου, όπου έχουν ρευστότητα και δεν ανακοινώσουν μεγάλες εκδόσεις. Τα εταιρικά νέα τους κρατείστε τα είναι ανέλπιστα καλά και ενίοτε βγάζουν και κανένα λαγό από το καπέλο, όπως ο Έλον Μασκ που πήγε στην Κίνα και του δίνουν άδεια να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης στη χώρα με τροφοδοσία στοιχείων από την κινεζική Baidu (εννοείται), οπότε έκανε άλμα η μετοχή 15% χθες και συνολικά περίπου 40% στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις!

Πάμε όμως λίγο στα δικά μας γιατί κέρδη έχουμε κι εμείς όπως καλώς γνωρίζετε. Αν δεν γνωρίζετε κακώς, διότι ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ τα πήγε εξαιρετικά. Παρουσίασε αύξηση 10% στα προ φόρων κέρδη στα 268,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα έφθασαν τα  3,5 δισ. ευρώ! Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου με βάση τα προσαρμοσμένα EBITDA, διαμορφώθηκε σε 585,5 εκατ. ευρώ έναντι 661,8 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα ήταν 133,3 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική θέση παραμένει ισχυρή και το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος με αναγωγή στην μητρική εταιρεία διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 σε 409 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος Ομίλου (περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των project finance facilities) διαμορφώΘΗΚΕ στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα κάνει επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αυξάνοντας το ποσό δηλαδή κατά 25% από πέρυσι.

Διψήφια αύξηση 10% στα έσοδα ανακοίνωσε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση 8,3% στην προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία ως αποτέλεσμα κυρίως, της μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος. Αυτό επιτεύχθηκε με τη σταδιακή ηλέκτριση του αιολικού συμπλέγματος του Καφηρέα – του μεγαλύτερου αιολικού έργου στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 327 MW.

Φυσικά, το πιο δυνατό τρίμηνο της εταιρίας ήταν το τέταρτο όταν ο Καφηρέας λειτουργούσε πλήρως, οπότε τα έσοδα και η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκαν 16,0% και 41,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το σύνολο του έτους αυξήθηκαν σε 0,51 ευρώ, έναντι 0,17 ευρώ το 2022.

Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (adjusted EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, το 2023 διαμορφώθηκε σε 178,4 εκατ. ευρώ έναντι 164,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σε συνέχεια των υψηλότερων πωλήσεων. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 2023 διαμορφώθηκαν σε 64,6 εκατ. ευρώ, έναντι 69,7 εκατ. το 2022, επηρεασμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και χρηματοδοτικά έξοδα λόγω νέων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 62,1 εκατ. έναντι € 21,7 εκατ. για το 2022.

Η αύξηση των καθαρών κερδών χρήσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες οφείλεται στο κόστος αποτίμησης του προγράμματος από την δωρεάν διάθεση μετοχών που αναγνωρίστηκε κατά ΔΠΧΑ 2, στο πλαίσιο του οποίου η δαπάνη που επιβάρυνε τα αποτελέσματα χρήσης 2022 ανήλθε σε 48,8 εκατ. ευρώ, έναντι επιβάρυνσης 0,6 εκατ. ευρώ, το 2023.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου για το έτος ανήλθαν σε 134,2 εκατ. ευρώ, έναντι 110,2 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022, σε συνέχεια της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας. Οι επενδύσεις του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανήλθαν σε 205,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.224 MW στο τέλος του έτους έναντι 906 MW. Το ΔΣ θα προτείνει μέρισμα προ της Γενικής Συνέλευσης.

Το ΔΑΑ έχει κεφαλαιοποίηση 2,496 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται για το FTSE. Οι πονηροί επαγγελματίες εξακολουθούν να διώχνουν το retail από τη μετοχή, ενώ η εταιρία φυσάει. Αύξηση εσόδων και κερδών το πρώτο το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε η εταιρία, ως συνέπεια της αύξησης των επιβατών. Οι επισκέπτες αυξάνονται και είναι καλό μήνυμα για όλο τον τουριστικό κλάδο και φυσικά για την Aegean.

Να μείνουμε στο ΔΑΑ όμως, διότι οι επιβάτες αυξήθηκαν 16,5% σε 5,2 εκατομμύρια στο ασθενέστερο τρίμηνο του χρόνου, από 4,7 εκατομμύρια πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα στο πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν σε 114,6 εκατ. ευρώ από 99,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή αυξήθηκαν 15,3%. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 29,8% σε 28,5 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDA, ανήλθαν σε 62,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,2% σε σύγκριση με το πρώτο του 2023.

Η άνοδος των επιβατών και τα ισχυρά μεγέθη στο πλέον αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς να σημειωθούν ιδιαίτερα, επειδή μάλιστα υπήρχε και η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.  Η αύξηση στον αριθμό των επιβατών ήταν διψήφια και τους τρεις μήνες και κλιμακωτά, αυξανόμενη κάθε μήνα του τριμήνου. Όλες οι κατηγορίες εσόδων αυξήθηκαν και από αεροπορικές δραστηριότητες και από τις άλλες.

Μετά τη δυναμική επίδοση στην κίνηση του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία αναθεώρησε την πρόβλεψή της σε ετήσια επιβατική κίνηση 29,9 εκατομμυρίων επιβατών το 2024, 6,3% (ή περίπου 1,8 εκατομμύρια επιβάτες) πάνω από τα επίπεδα του 2023.

Keywords
δαα, ηπα, τραπεζες, τερνα, tesla, εκλογες ηπα, ηπα, μακρο, πειραιως, δαα, ομιλος, τερνα, tesla, alpha bank, εθνικη τραπεζα, γεκ τερνα, νέα, eurobank, σημαίνει, alpha, fed, αεπ, baidu, ebitda, χρεος, εταιρεία, project, finance, γεκ, ελλαδα, οφείλεται, retail, aegean, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τραπεζα πειραιως, αποτελεσματα, αδεια, αεπ, δωρεαν, εθνικη, κινα, πλαισιο, τα νεα, aegean, alpha, eurobank, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανοδος, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενιοτε, εξοδα, επενδυσεις, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, ιδια, υπηρεσιες, ομιλια, ισχυς, εκδοσεις, κινηση, ματια, μηνες, μειωση, μικρο, ομαδα, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, πωλησεις, ροες, συνεχεια, σειρα, ταση, τζιρος, τιμη, φυσικα, αγορες, baidu, ebitda, ειπαμε, fed, finance, χωρα, ιδιαιτερα, project, μια ματια, retail, σημαίνει, τραπεζα, θεσεις, θετικα
Αναζητήσεις
to-daa-eskise-i-peiraios-kai-ta-makro-stis-ipa-oi-times-stochoi-stis-trapezes-kerdi-o-omilos-terna-kai-i-tesla.htm
Τυχαία Θέματα