Το emea.gr στα Growth Awards 2023 – Η ελληνική επιχειρηματικότητα επέστρεψε δυναμικά!

07:01 2/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Επτά χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπλήρωσαν φέτος τα Growth Awards, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε θεσμό για την ελληνική επιχειρηματικότητα και φέρουν την υπογραφή της Eurobank και της Grant Thornton.

Σε αυτά, κάθε χρόνο επιβραβεύονται οι βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και αναδεικνύονται επιχειρήσεις που διακρίνονται για τη συμβολή τους στην εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού τοπίου.

Φέτος, οι 6 μεγάλοι νικητές

ήταν οι: Cenergy Holdings, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ – ΒΙΚΟΣ Α.Ε., ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, Rontis Hellas, UNI-PHARMA SA και Hack The Box, που ξεχώρισαν μέσα από περισσότερες από 8.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνόδευαν τις εταιρείες που κατάφεραν να διακριθούν, η μεγάλη εικόνα αποκαλύπτει κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα όχι μόνο έχει επιστρέψει δυναμικά αλλά κατακτά τον ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.

Από στόματα κορυφαίων παραγόντων της αγοράς αλλά και πολιτικών ακούγεται συχνά η φράση ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας ήταν ένα είδος «αδικήματος». Ο επιχειρηματίας, αντί να αγκαλιάζεται από το κράτος και να απολαμβάνει στήριξης, προκειμένου να προσφέρει στην οικονομία της χώρας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αντιμετωπιζόταν -τουλάχιστον- με καχυποψία.

Όπως άλλωστε παραδέχτηκε πρόσφατα CEO σημαντικής εταιρείας, τα μεγαλύτερα εμπόδια μέχρι πριν λίγα χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν ήταν εγχώρια. Πλέον, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Αυτή η αίσθηση λοιπόν ήταν που κυριαρχούσε και στο Μέγαρο Μουσικής. Με την Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και την πανδημία, να έχει αποκτήσει ήδη την επενδυτική βαθμίδα και να κοιτάζει μπροστά, φαίνεται ότι έχει έρθει η στιγμή η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις να συμβαδίσουν ως σύμμαχοι (φυσικα με την πρώτη να θέτει κανόνες λειτουργίας και να διατηρεί τον ελεγκτικό ρόλο) και όχι σαν εχθροί.

Μετά από χρόνια που κάθε μεγάλη επένδυση έβρισκε πολιτικά εμπόδια, μια εκδήλωση όπως αυτή, ανοίγει με ομιλία του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη, ενώ ο υπουργός Εργασίας (και για 4 χρόνια υπουργός Ανάπτυξης) Άδωνις Γεωργιάδης βραβεύει τους νικητές.

Ο συμβολισμός είναι τεράστιος, και ειδικά σε μία εποχή αυτή ιδιαιτέρως κρίσιμη, αφού η… επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τα δεδομένα και διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που ακόμα δεν ξέρουμε την μορφή που θα έχει και το που μπορεί να μας οδηγήσει.

Για το θέμα αυτό εξάλλου πραγματοποιήθηκε και μια εξαιρετικά ενδιαφέρου συζήτηση μεταξύ του κ. Μάρκου Βερέμη, Εταίρου στην Big Pi Ventures Capital, Προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, και της κας Eve Psalti, Senior Engineering Director – Azure AI, Microsoft, Seattle, USA.

Η συζήτηση είχε ως θέμα το «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ευκαιρίες, κίνδυνοι και ένας θαυμαστός καινούργιος κόσμος», με την κα Eve Psalti να τονίζει πως παρόλο που η τεχνολογία AI υπάρχει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, η Generative AI έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο τους τελευταίους 18 μήνες, αλλάζοντας τα δεδομένα για τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, ειδικά με την εισαγωγή του ChatGPT. «Κάθε νέα τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες, όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας, η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών και η εξοικονόμηση κόστους» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες σχετικά με την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη διασφάλισης της εμπειρίας για τους χρήστες.

Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που αποκόμιζε όποιος βρισκόταν στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει πετύχει τεράστια βήματα προόδου. Και τις προκλήσεις που καλείται, όντως, να αντιμετωπίσει, θα τις αντιμετωπίσει από έναν ρόλο ισχυρό, με αυτοπεποίθηση, γερές βάσεις και στήριξη από το ελληνικό κράτος.

Για μια επιχειρηματική αριστεία που θα αποτελεί τιμή και όχι… ρετσινιά!

Keywords
Αναζητήσεις
to-emeagr-sta-growth-awards-2023--i-elliniki-epicheirimatikotita-epestrepse-dynamika.htm
Τυχαία Θέματα