Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο έφθασε ανοικτά της Γάζας

16:24 15/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το πλοίο «Open Arms» που ρυμουλκεί φορτηγίδα γεμάτη τρόφιμα έφθασε σήμερα ανοικτά της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε μια δοκιμή μιας νέας διαδρομής της βοήθειας δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα όπου πλανάται το φάσμα του λιμού έπειτα από πέντε μήνες στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ.

Το πλοίο, για το οποίο έχουν γίνει διευθετήσεις από τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central

Kitchen (WCK), μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους βοήθειας προκειμένου να διανεμηθούν μέσω μιας αποβάθρας που ετοιμάζεται στη Γάζα, με ένα δεύτερο πλοίο να αναμένεται να αποπλεύσει σύντομα.

Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το πώς θα δουλέψουν η παράδοση και η διανομή της βοήθειας από τη στιγμή που το πλοίο θα είναι έτοιμο να ξεφορτώσει στη Γάζα, με τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να έχουν περιγράψει τεράστια εμπόδια προκειμένου να διοχετευθούν οι προμήθειες σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Αν η νέα θαλάσσια διαδρομή αποδειχθεί επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η κρίση λιμού που επηρεάζει τη Γάζα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υποσιτισμό και νοσοκομεία στις πιο βαριά πληγείσες βόρειες περιοχές κάνουν λόγο για παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα.

Ωστόσο η διοχέτευση βοήθειας διά θαλάσσης και με ρίψεις από αέρος δεν θα είναι αρκετή προκειμένου να αντισταθμίσει τις δυσκολίες προώθησης των εφοδίων διά ξηράς, έχουν πει κατ' επανάληψη οι υπηρεσίες αρωγής.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, στο Βίλνιους και οι συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Landsbergis Gabrielius και Arvydas Anušauskas.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα, στο οποίο η Γαλλία θα είναι η τιμώμενη χώρα και ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για την επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «όπου η Ελλάδα έχει τον ηγετικό ρόλο και παρουσία με φρεγάτα επί του πεδίου».

Θα διεξάγουμε ένα μεγάλο Συνέδριο για το Αμυντικό Οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα. Η Γαλλία θα είναι η τιμώμενη χώρα, αλλά θα θέλαμε πάρα πολύ και η Λιθουανία να συμμετέχει σε αυτό, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα.

(από τη δήλωσή μου μετά… pic.twitter.com/aZ5nvGcpe7

Nikos Dendias (@NikosDendias) March 15, 2024

«Έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε πάντα τους ναυτικούς μας, αλλά επίσης και η κατάσταση εκεί απειλεί το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί έμμεσα, αλλά σε σημαντικό βαθμό, την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί», δήλωσε σχετικά.

«Συζητήσαμε επίσης για την άμυνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας», πρόσθεσε, «είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και είμαστε και οι δύο αφοσιωμένα μέλη του. Και δεν θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως μία Συμμαχία Στρατών, αλλά ως μία Συμμαχία αξιών, τις οποίες και οι δύο συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, αποτελεί κοινό ενδιαφέρον των δύο κρατών μας η ιδέα του προέδρου Μακρόν, για ενδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης και τη δημιουργία αμυντικών δυνάμεων, όχι αντίθετων προς το ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικών σε αυτό, οι οποίες θα δίνουν επίσης και μία διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «και οι δύο χώρες δεσμευόμαστε στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών του κόσμου. Και φυσικά, και οι δύο είμαστε ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιθουανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Šiauliai και το μουσείο «Της Κατοχής και των Αγώνων για την Ελευθερία» στο Βίλνιους.

Keywords
Αναζητήσεις
to-ploio-pou-metaferei-200-tonous-voitheias-apo-tin-kypro-efthase-anoikta-tis-gazas.htm
Τυχαία Θέματα