Γιάννης Διονάτος: Το (ψύχραιμο) οικονομικό παράδειγμα του Ισραήλ

10:24 21/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Καλές οι κρίσεις κυβερνητικών στελεχών, ακόμη καλύτερες οι θετικές εκτιμήσεις πληθώρας διεθνών παραγόντων, ωστόσο όταν το θέμα συζήτησης αφορά στην αγορά και το εν γένει οικονομικό κλίμα, τότε ο λόγος που αξίζει να ακουστεί περισσότερο και πιο ηχηρά, δεν είναι άλλος από αυτόν των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του χρήματος.

Μην πάτε μακριά, το παράδειγμα που θα σας εξιστορήσω βρίσκεται κοντά στην «γειτονιά» μας, γεωμετρικά, μα τόσο μακριά στη νοοτροπία μας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, πρώτη ημέρα έπειτα από την πολλαπλή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το Χρηματιστήριο

Αξιών του Τελ Αβίβ (Tel Aviv Stock Exchange – TASE) κατάφερε να πετύχει μια εξαιρετικά ελαφρά αύξηση της τιμής του κεντρικού δείκτη, καθώς η συνεδρίασε «άνοιξε» στις 2.480 μονάδες και ολοκληρώθηκε στις 2.527 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Ξεκάθαρη ένδειξη αφενός μεν του βαθμού εμπιστοσύνης της Ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας στις στρατιωτικές και εν γένει δυνάμεις ασφαλείας στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και αφετέρου δε στην αναγκαιότητα συνέχισης της ομαλής (κατά το δυνατόν) λειτουργίας της οικονομίας σε τόσο ταραγμένους καιρούς. Μάλιστα, στην αμέσως επόμενη της πρώτης συνεδρίασης, την περασμένη Δευτέρα, 15 του μηνός, ο δείκτης σημείωσε ελαφρά διόρθωση, καθώς άνοιξε στις 2.527 μονάδες και έκλεισε στις 2.514 μονάδες. Σημειολογικά, την Πέμπτη, 11 Απριλίου, η συνεδρίαση του TASE άνοιξε στις 2.550 μονάδες, ενώ έκλεισε στις 2.515 μονάδες.

Στοιχείο, που μεταφράζεται σε πρωτόγνωρη σταθερότητα στην πορεία του γενικού δείκτη και αποφυγή φαινομένων low highs, σε συνάρτηση με ψυχραιμία, ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης και οικονομικο-επιχειρηματική σύνεση και ωριμότητα. Αρκεί δε, να υπογραμμιστεί πως το κόστος της -σε εξωφρενικό βαθμό απόλυτα επιτυχούς- προσπάθειας απόκρουσης των μέσων επίθεσης που επιστράτευσε το Ιράν (λ.χ. drones, βαλλιστικοί πύραυλοι), από την πλευρά του Ισραήλ, ανήλθε περί το 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποσό, το οποίο έρχεται να προσμετρηθεί στην υπερεξάμηνη στρατιωτική επιχείρηση από την πλευρά του Ισραήλ στη Γάζα και άλλες όμορες περιοχές, κατά τη διάρκεια της οποίας η οικονομία (υπο)λειτουργεί, καθώς το βασικό κεφάλαιο (ήτοι, ο ανθρώπινος παράγοντας) βρίσκεται επιστρατευμένος σε έναν αγώνα προάσπισης των εδαφών και της ειρήνης στης πατρίδας του.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί πραγματικό case study το πώς καταφέρνει ένα κράτος του περιορισμένου μεγέθους του Ισραήλ, αλλά και του μικρού πληθυσμιακού του αποτυπώματος να συνεχίζει να βρίσκεται «πάνω από το νερό», παρά τους επιμέρους κυματισμούς που το πλήττουν. Εξυπακούεται πως τόσο ο καθαρόαιμος επιχειρηματικός τομέας εντός των συνόρων του Ισραήλ, όσο και οι ομόδοξοι του εκεί πληθυσμού που βρίσκονται διασκορπισμένοι όπου γης, έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην αποτελεσματική στήριξη του έθνους τους.

Παράδειγμα προς μίμηση και για όσους άλλους διαθέτουν (τουλάχιστον) «προβληματικούς» γείτονες…

Keywords
Αναζητήσεις
to-psychraimo-oikonomiko-paradeigma-tou-israil.htm
Τυχαία Θέματα