«Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

12:01 28/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει άμεσα πράξη την προεκλογική της δέσμευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και για τον λόγο αυτό ξεκινά αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό του.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη την τροπολογία η οποία ορίζει το χρονοδιάγραμμα  που θα ακολουθηθεί, μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Ο λόγος που οι διαβουλεύσεις «τρέχουν» είναι πως η κυβέρνηση

θέλει το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης.

Στη συνέχεια θα γίνει η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση. Ακολουθεί η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης. Οι διεργασίες κλείνουν με την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προηγήθηκαν και άλλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, στόχος τους είναι  σε ορίζοντα της τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
trechoun-oi-diavoulefseis-gia-tin-afxisi-tou-katotatou-misthou.htm
Τυχαία Θέματα