Τρία χρόνια μετά το 1ο Lockdown του 2020

08:01 1/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τον Δεκέμβριο του 2019 ένας άγνωστος ιός εμφανίστηκε στην πόλη της Γουχάν στην Κίνα προερχόμενος από την αγορά ζωντανών ζώων, ενίοτε εξωτικών και τα υπαίθρια σφαγεία της. Ο ιός εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με κορωνοϊό παγκολίνου ή νυχτερίδας, ενώ θεωρούν πως μεταλλάχθηκε σε σώμα ασθενή με ανθρώπινο ιό. Ονομάστηκε Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 ή SARS-CoV-2.
Στην Ελλάδα έφτασε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, με τα κρούσματα να σχετίζονται με ταξιδιώτες στην Ιταλία και μια ομάδα προσκυνητών

που είχε ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Στις 23 Μαρτίου με τις εικόνες από το Ιταλικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, η χώρα τέθηκε σε Lockdown.

Τα πρώτα βήματα

Στα τέλη Ιανουαρίου ορίζονται 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν μέτρα περιορισμού σε τοπικό επίπεδο. Τα πρώτα lockdown. Στις 18 Μαρτίου απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις 10 ή περισσότερων ατόμων υπό την απειλή προστίμου 1.000 ευρώ. Από τις 06:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου 2020 η χώρα είχε αλλάξει. Τότε απαγορεύτηκαν οι «άσκοπες μετακινήσεις», ουσιαστικά το μεγαλύτερο εύρος της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στον περιορισμό των μετακινήσεων. Ο φόβος του θανάτου είναι πολύ ισχυρός και η ζωή όπως την γνωρίζαμε βρίσκεται σε αναμονή. Μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σταδιακά επιβλήθηκαν μέτρα αναστολής εκδηλώσεων, πρώτα σε πληττόμενες περιοχές και ύστερα πανελλαδικά. Έκλεισαν όλες οι εκπαιδευτικές δομές, καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα και οι χώροι λατρείας. Παρέμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιδιωτικά νοσοκομεία, φαρμακεία και κέντρα υγείας, τα βενζινάδικα καθώς και οι φούρνοι. Ανοιχτές έμειναν οι επιχειρήσεις με delivery ή take away.

Στην οικονομία εμφανίζονται τα πρώτα ΦΕΚ και οι Υπουργικές αποφάσεις για όσους Μένουμε Σπίτι και δεν μπορούν να εργαστούν. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες σε θέση να λάβουν τα επιδόματα. Ειδικά όσοι ζούσαν από ελεύθερα επαγγέλματα ή δούλευαν «μαύρα» ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο. Οι τελευταίο που πήραν επίδομα είναι οι καλλιτέχνες που πήραν εφάπαξ 800 ευρώ το 2020 και έπειτα 534€ το 2021 σε σταθερό επίδομα. Έπρεπε όμως να είχαν εν ενεργεία συμβάσεις, πράγμα που κάλυπτε μονάχα ένα μικρό ποσοστό. Είδαμε μουσικούς να πουλάνε κιθάρες, πιάνα και αρμόνια για να ζήσουν, ενώ οι ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές ήταν επίσης σε απόγνωση. Παρόλα αυτά αν έβγαινες λίγο στο μπαλκόνι να χαζέψεις στις ήσυχες νύχτες, μπορεί να άκουγες από μπουζούκι, μέχρι σαξόφωνο ή κάποια άρια, από έναν γείτονα ή μια γειτόνισσα που ήθελαν να φτιάξουν την διάθεση των συνανθρώπων τους. Μαγική αντίθεση ζωής ενάντια στον θάνατο. Άλλωστε η τέχνη είναι το αποκούμπι των ανθρώπων στα δύσκολα. Μόνο αυτή μπορεί να σε ταξιδέψει έστω και για λίγο μακριά, είτε από τον πόλεμο, είτε από θανατικό.

Χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης και FFP-2 εξαφανίζονται. Στα τελωνεία οι χώρες προσπαθούν να κλέψουν (χωρίς εισαγωγικά) ιατροφαρμακευτικό υλικό που προορίζονται για τρίτες χώρες. Πολλές φορές το υλικό διανείμεται από τις εταιρείες μέσω δημοπρασίας. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στις 8 Απριλίου αναφέρει πως η Επιτροπή των Ειδικών δεν συστήνει στον γενικό πληθυσμό να φοράει μάσκα. Ουσιαστικά πρόκειται για εξοικονόμηση υλικών, για το ηρωικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δοκιμάζεται χειρότερα από όλους.
 Πλέον από το σπίτι μπορούσες να βγεις μόνο με αποστολή SMS στο 13033, ενώ οι εικόνες των άδειων πόλεων ήταν πρωτόγνωρες. Η μόνη μας ελπίδα για απαντήσεις ήταν η απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της Πανδημίας και το διαδίκτυο όπου πολλοί επιστήμονες, προσπάθησαν να εκλαϊκεύσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στο πλατύ κοινό. Το πρώτο Lockdown ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου με σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Έρχεται κύμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων που απαγορεύουν…τις διαδηλώσεις. Συναντά την βίαιη καταστολή μέχρι τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Γιγαντώνεται το κύμα αρνητών της επιστήμης. 

Η Ελλάδα μέχρι τότε ασφαλής χώρα λόγω των σωστών μέτρων που έλαβε, άρει τους περιορισμούς των μετακινήσεων ελέω τουριστικής περιόδου. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά, τα σχολεία άνοιξαν τον Ιούνιο και οι τουριστικές επιχειρήσεις των Ιούλιο. 

Ο Μίλο Μανάρα, ο μεγάλος Ιταλός δάσκαλος που έχει εξυμνήσει τις γυναίκες, εκδίδει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Feltrinelli  comic  για τους ήρωες του κορωνοϊού, επειδή όμως είναι ο Μανάρα, μιλάμε για ηρωίδες. Τα έσοδα προορίζονται στο Ιταλικό Σύστημα Υγείας.

Τα σπίτια μετατράπηκαν σε φυλακές σε όλο τον κόσμο

Το κοινωνικό αποτύπωμα του –αναγκαίου- Lockdown ήταν τεράστιο: Τα παιδιά έμειναν στο σπίτι και συνέχισαν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης από την πλατφόρμα της Webex. Οι ενήλικες έπρεπε να εργάζονται από το σπίτι εφόσον το επέτρεπε το είδος της εργασίας τους από το σπίτι. Κακοποιημένα και ευάλωτα άτομα, φυλακίζονται στο σπίτι μαζί με τον κακοποιητή τους. Η ψυχική υγεία όλων των πολιτών δέχεται τεράστιο χτύπημα. Ψυχολόγοι χαρίζουν συνεδρίες σε ευάλωτες ομάδες μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά. Σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Όλοι χρειάζονται κάποιον και ο κόσμος προσπαθεί να «αναπνεύσει» υπό αυστηρό αποκλεισμό. Κάθε σπίτι έχει μετατραπεί σε φυλακή. Οι υπολογιστές δεν επαρκούν για τηλεκπαίδευση και απομακρυσμένη εργασία των ενηλίκων, υπάρχει και έλλειψη στην αγορά και όλοι προσπαθούν να τα φέρουν πέρα. Για λίγους το Lockdown είναι διαχειρίσιμο, όμως για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι δυσβάσταχτο. Οικογένειες διαλύθηκαν ψυχικά, ζευγάρια χώρισαν και όσοι δεν έχασαν το μυαλό τους το οφείλουν στο διαδίκτυο. Πολλοί πολιτισμένοι πολίτες, άνοιξαν τα σπίτια τους στα αδέσποτα για να σωθούν έστω και αυτές οι ζωές και να μην πεθάνουν από πείνα και δίψα. Τα κατοικίδια, μικρά, καλά, χνουδωτά ζωάκια ήταν ένα αποκούμπι για τις δύσκολες στιγμές και ταυτόχρονα ευκαιρία για τους ανθρώπους να βγουν να περπατήσουν και να μιλήσουν με κανέναν άνθρωπο, καθώς υπήρχε σχετική πρόβλεψη.

Θάνατος και αρρώστια

Ο κορωνοϊός γνωρίζει κάποια peak: στις 06/12/2020 με 702 νεκρούς σε μια εβδομάδα, στις 18 Απριλίου του 2021 με 560, στις 12/12/2021 με 668 και στις 30/01/2022 με 732 νεκρούς συμπολίτες μας. Στο μεσοδιάστημα 21/11/21 έως 20/02/22 χάνουμε περισσότερα από 500 άτομα την εβδομάδα. Στα νοσοκομεία συγγενείς κρατάνε πλακάτ ενθάρρυνσης με μηνύματα στους αγαπημένους τους και στις κηδείες υπάρχει περιορισμός. Άνθρωποι στα νοσοκομεία έφυγαν μόνοι, ενίοτε από δίψα, λόγω του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών. Σκληρά πράγματα, φριχτά βιώματα για κάθε άνθρωπο που πάλεψε και πρωτίστως τους ίδιους τους ήρωες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ζήσαμε, αρρωστήσαμε, κλάψαμε δικούς μας ανθρώπους, άλλες φορές δεν μπορούσαμε, τραγουδήσαμε, είδαμε συναυλίες και παραστάσεις σε streaming, στην παραζάλη μας περάσαμε συσκευασίες τροφίμων με χλωρινόνερο, μάθαμε να πλένουμε τα χεράκια μας, δουλέψαμε, βοηθήσαμε, παλέψαμε, αγκαλιαστήκαμε, επιβιώσαμε. Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, σημαίνει πως έμεινες ζωντανός μέσα σε μια πανδημία που πήρε χονδρικά 1 συμπολίτη μας για κάθε 275. Ελπίζουμε να είσαι καλά.

Keywords
lockdown, τρια, ελλαδα, αιγυπτος, φούρνοι, φαρμακεια, delivery, φεκ, επιδοματα, επιδομα, sms, μαΐου, διαδηλωσεις, σχολεια, σημαίνει, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απαντησεις πανελληνιων, επιδομα 534, η ζωη, ξανα, κομματα, αδεσποτα, χωρες, εικονες, εργασια, ηθοποιοι, ιος, ισραηλ, ιταλια, κινα, οικονομια, υγεια, φεκ, αγνωστος, αγορα, αρμονια, βενζιναδικα, βρισκεται, γεγονοτα, γειτονα, δασκαλος, δυστυχως, διψα, διαδικτυο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, εβδομαδα, εμειναν, ενεργεια, ενημερωση, ενιοτε, επαγγελματα, επρεπε, ερχεται, εφαπαξ, τεχνη, ζευγαρια, ζωη, ζωακια, ζωης, ζωων, ειδος, υπολογιστες, ηρωες, εκδοσεις, κιθαρες, κυμα, μαΐου, μακρια, μηνυματα, μικρο, μπουζουκι, μυαλο, νοσοκομεια, ομαδα, ουσιαστικα, παιδια, πρωι, σαξοφωνο, σουπερ μαρκετ, σωμα, σπιτι, σπιτια, σουπερ, σφαγεια, τις δυσκολες στιγμες, φυλακη, ισχυρος, φοβος, φούρνοι, χειροτερα, ψυχολογοι, delivery, ειδη, φυλακες, γνωσεις, χωρα, ομαδες, σημαίνει, sms, σωτηρης, υγειας, υλικο, βιωματα
Τυχαία Θέματα