«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ευρωπαϊκή Super League

   Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε την Πέμπτη ότι οι κανόνες της UEFA σχετικά με την έγκριση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως η European Super League, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία… απόσχιση από το Champions League, είναι αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

  

 Το δικαστήριο διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το σχέδιο της European Super League, με επικεφαλής αρκετούς από τους πλουσιότερους συλλόγους, «δεν πρέπει απαραίτητα να εγκριθεί», τονίζοντας ότι διέπει γενικά τους κανόνες της FIFA και της UEFA και όχι για το συγκεκριμένο έργο.

    Οπως προκύπτει από την απόφαση, οι ποδοσφαιρικοί φορείς UEFA και FIFA παραβίασαν την νομοθεσία της ΕΕ όταν εμπόδισαν τον σχηματισμό της ευρωπαϊκής Super League (ESL).

    Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η FIFA και η UEFA έκαναν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους, απαγορεύοντας στους συλλόγους να συμμετέχουν στην ESL, αλλά πρόσθεσε ότι η νέα διοργάνωση, μπορεί να μην εγκριθεί.

    Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην δημιουργία της ESL, είχε ισχυριστεί ότι η UEFA και η FIFA, κατείχαν μονοπωλιακή θέση, που παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ.

    «Κερδίσαμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Το μονοπώλιο της UEFA τελείωσε. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράϊχαρτ και πρόσθεσε:

    «Τα κλαμπ είναι πλέον απαλλαγμένα από την απειλή των κυρώσεων και ελεύθερα να καθορίσουν το μέλλον τους. Ένα μήνυμα για τους φιλάθλους: θα μεταδίδουμε όλα τα παιχνίδια της Super League δωρεάν. Kαι ένα για τους συλλόγους: τα έσοδα είναι εγγυημένα». ».

    Υπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2021, δώδεκα κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοίνωσαν την δική τους «ιδιωτική» διοργάνωση, με τεράστιες εμπορικές δυνατότητες, σε μια «επίθεση» που άριχε τα μεσάνυκτα και λίγο πριν από μια τεράστια μεταρρύθμιση του Champions League, που ήταν και το «αντίπαλον δέος».

    Όμως άμεσα, οι «12» δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση, καθώς η UEFA και η FIFA τους απείλησαν με κυρώσεις.

    Η καταστροφική επικοινωνία από τους «στασιαστές» και στην συνέχεια η έντονη αντίθεση των φιλάθλων, ιδιαίτερα στην Αγγλία, οδήγησαν αρκετές χώρες να εξετάσουν νομοθετικά μέτρα, ωθώντας εννέα από τους «αντάρτες» να αναθεωρήσουν και να «ρίξουν λευκή πετσέτα». Η… περιπέτεια των «αντιφρονούντων» κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, μόνο οι ισπανικοί σύλλογοι της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα παρέμειναν «πιστοί» στην ευρωπαϊκή Super League.

Η πρώτη αντίδραση της UEFA

Όπως είναι λογικό, η άμεσα θιγόμενη από τη συγκεκριμένη απόφαση, UEFA, έσπευσε να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή απόφαση δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα εγκριθεί η ευρωπαϊκή Super League.

Σήμερα στις 15:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το θέμα, όπου θα εξηγηθούν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η UEFA ενημερώθηκε για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπόθεση της European Super League.

Αυτή η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης «Super League». Yπογραμμίζει μάλλον ένα προϋπάρχον έλλειμμα εντός του πλαισίου προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022.

Η UEFA είναι πεπεισμένη για την αξιοπιστία των νέων κανόνων της και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς.

Η UEFA παραμένει αποφασισμέη στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πυραμίδα ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο συλλογικά με εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, συλλόγους, φιλάθλους, παίκτες, προπονητές, θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις και εταίρους.

Ελπίζουμε ότι η πυραμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την οποία οι οπαδοί και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει ως αναντικατάστατο πρότυπό τους, θα διαφυλαχθεί έναντι της απειλής απόσχισης από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

To πλάνο της Super League

Μία σημαντική διαφοροποίηση η οποία ανακοινώθηκε σε σχέση με το αρχικό πλάνο είναι ότι στη European Super League, δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, σύμφωνα δηλαδή με το αμερικανικό μοντέλο.

Όπως εξήγησε ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Α22, που διαχειρίζεται την προώθηση και το μάρκετινγκ της υπό σύσταση Λίγκας,το πλάνο προϋποθέτει τη δημιουργία μίας ανοιχτής διοργάνωσης, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν από 60 ως 80 ομάδες διαφόρων κατηγοριών, όπως συμβαίνει δηλαδή και σήμερα με τις τρεις διοργανώσεις της UEFA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με τα εθνικά πρωταθλήματα, αφού από εκεί οι σύλλογοι θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω διοργανώσεις. Θα υπάρχουν μάλιστα τουλάχιστον τρεις διοργανώσεις και μάλιστα με σύστημα ανόδου/υποβιβασμού!

Αυτό το στοιχείο που κάνει τη μεγάλη διαφορά συγκριτικά με όσα ισχύουν σήμερα είναι ότι τα κέρδη θα μοιράζονται απευθείας στις ομάδες, ενώ τώρα παρεμβαίνει η UEFA. Υπολογίζεται παράλληλα πως τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων που δεν συμμετέχουν στη European Super League, καθώς επίσης σε κοινωφελείς δράσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
vomva-sto-evropaiko-podosfairo--to-evropaiko-dikastirio-dikaiose-tin-evropaiki-super-league.htm
Τυχαία Θέματα