Σκέφτομαι και κράζω vol. 5: Ο Καραγκιόζης συνάδελφος

Το είδος αυτό είθισται να κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Νομικής Σχολής, αλλά δεν αποκλείεται να έχει επεκταθεί και σε άλλους χώρους των πανεπιστημίων. Φαντάσου το σκηνικό: πρωί στη σχολή, καφεδάκι στο χέρι, σαχλοκουβέντα με το διπλανό στο έδρανο πριν το μάθημα. Και ξαφνικά, βλέπεις μπροστά σου κοστουμάκι και σκαρπίνι (ή πένσιλ φούστα και δωδεκάποντη, το είδος απαντάται και σε θηλυκό), με τον απαραίτητο χαρτοφύλακα, το οποίο απευθύνεται σε εσένα και σου λέει: «ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ, κάνε λίγο ησυχία γιατί θέλω να μελετήσω τις σημειώσεις μου πριν τη σημερινή παράδοση».

Το είδος

αυτό λοιπόν θα αρνηθεί να σου δώσει σημειώσεις, γιατί δεν μπορεί «να μοιράζει αριστερά και δεξιά την πνευματική του ιδιοκτησία». Θα σηκώνει επιδεικτικά το χέρι του κάνοντας ηλίθιες ερωτήσεις, μέχρι να βρεθεί ένας μάγκας καθηγητής να του τρίψει στα μούτρα την ανεπάρκειά του. Θα μιλάει από το δεύτερο εξάμηνο για τις υποτροφίες που θα πάρει στο εξωτερικό και για τη μεγάλη καριέρα που θα κάνει. Και όταν θα πάρετε πτυχίο και θα αρχίσετε να δουλεύετε, θα είναι ο συνάδελφος που δε θα καταδεχτεί να σε χαιρετήσει ποτέ στο δρόμο, που θα σου πάρει τη δουλειά και θα την παρουσιάσει για δική του, που θα κυκλοφορεί με τον απαραίτητο χαρτοφύλακα γεμάτο εφημερίδες για να δείξει ότι «πνίγεται στη δουλειά».

Γιατί –guess what!- η θέση στο Harvard δεν ήταν κρατημένη από γεννησιμιού του, όπως του έλεγαν οι γονείς του. Άσε που το Harvard απαιτεί κάτι παραπάνω από κοστούμι και χαρτοφύλακα: μυαλό και κριτική ικανότητα. Αν λοιπόν, αγαπημένε μου πρωτοετή, αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στην παραπάνω περιγραφή… ξύπνα. Δεν είσαι και δεν θα γίνεις ποτέ ο Barney Stinson. Bγάλε, λοιπόν, το κοστούμι. Και κυρίως, δεν είσαι και δεν θα γίνεις ποτέ ο Στίβεν Χώκινγκ. Ξεκίνα από τα βασικά-διάβασε όχι για να περάσεις το μάθημα ή για να εντυπωσιάσεις τους καθηγητές σου, αλλά για ανοίξεις το μυαλό σου. Τότε και μόνο τότε θα έχεις μια πιθανότητα να πας στο Harvard ή και στο Yale. Στο ενδιάμεσο, κοίτα να απολαύσεις τη φοιτητική σου ζωή και ξεκίνα με το να μιλάς με τους συμφοιτητές σου αντί να μελετάς τις σημειώσεις σου πριν το μάθημα. Άντε, καλή φοιτητική ζωή!

της Μαριάννας Βασιλείου

Keywords
Τυχαία Θέματα