01/05: Sunday, bloody Sunday.

ss
sss
01/05: Το τελευταίο ματς του Δικαιόπουλου
Ο Λύσσανδρος Δικαιόπουλος ήταν ένας από τους κυριολακτικά ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Εραστής, δηλαδή, της τέχνης του ποδοσφαίρου. Γόνος εύπορης οικογένειας από τη Σμύρνη, ασχολιόταν με το πιάνο και με το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Δάφνη, μετακόμισε στην ΑΕΚ και το καλοκαίρι του 1937 βλέποντας ότι δεν είχε γίνει βασικός μετακόμισε στον Παναθηναϊκό.
Έναν χρόνο αργότερα, την Πρωτομαγιά
του 1938, η νυν και η πρώην ομάδα του Δικαιόπουλου διοργανώνουν όπως συνήθιζαν τότε, μια φιλική αναμέτρηση. Ο ίδιος έχοντας συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του υπηρετούσε τη θητεία του ως σμηνίτης στο Φάληρο και δεν μπορούσε να πηγαίνει τακτικά στις προπονήσεις. Ωστόσο σε εκείνη τη μοιραία αναμέτρηση ξεκίνησε κανονικά στην εντεκάδα του Παναθηναϊκού.
Πέρασαν μόλις επτά λεπτά όταν ο Δικαιόπουλος συγκρούστηκε στον αέρα με τον νεαρό επιθετικό Τρύφωνα Τζανετή της ΑΕΚ διεκδικώντας τη μπάλα στον αέρα. «Αστην ρε τρελοπιανίστα» του φώναξε ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού Ζώγας, αλλά ο Δικαιόπουλος δεν άκουσε. Η σφοδρή σύγκρουση γκρέμισε τον άσο του Τριφυλλιού στον ξερό αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου χτύπησε στο κεφάλι. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο γιατρός του αγώνα Μαρσέλος, ζητά τη μεταφορά του με φορείο στα αποδυτήρια. Το ματς συνεχίζεται καθώς ο Δικαιόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Σύρκο.
Οσο συνεχιζόταν το αθηναϊκό ντέρμπι παρουσία περίπου 8.000 θεατών, μεταξύ των οποίων και η μητέρα και η αδερφή του, άρχιζε η τραγωδία του Δικαιόπουλου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου ο γιατρός Κούριας διαπίστωσε «κάταγμα βάσεως του κρανίου και διάσειση εγκεφάλου» εξηγώντας ότι «η κατάστασις είναι κρίσιμος».
Στο νοσοκομείο παίχτηκε το τελευταίο επεισόδιο του δράματος. Ενας ιερέας πάντρεψε τον Δικαιόπουλο και τη μνηστή του με την οποία είχαν αποκτήσει έναν γιο και προγραμμάτιζαν τον γάμο για την επόμενη Πρωτοχρονιά. Ο Θάνατος είχε στήσει όμως το δικό του καρτέρι και τους χάλασε τα σχέδια στις 3 Μαΐου, όταν και εξέπνευσε ο άσος του Παναθηναϊκού. Η πολιτεία αποφάσισε να δώσει τιμητική σύνταξη στη μητέρα του και να προικίσει την αδερφή του.
Στις 4 Οκτωβρίου του 1969 θα επαναληφθεί μια αντίστοιχα τραγική στιγμή στα ελληνικά γήπεδα, όταν ο Θεόδωρος Ιωάννου του Εθνικού θα συγκρουόταν με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και 18 ώρες αργότερα θα έχανε τη μάχη για τη ζωή του στον θάλαμο 25 του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Στη νεκρική πομπή ανάμεσα στα στεφάνια υπήρξε ένα που έγραφε «η γυναίκα και ο υιός του ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΥ»…
Keywords
Αναζητήσεις
κούριας γιατρός
Τυχαία Θέματα