1979, «Θλίβεται ο κόσμος βλέποντας πόσο σκοτεινό θα είναι μέλλον»

Το GreenZone παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Αθλητική Ηχώ τον Οκτώβρη του 1979. Βρισκόμαστε στον Οκτώβρη του 1979. Είχε κλείσει μόλις ένα τρίμηνο από τη μέρα που η λέξη «πραξικόπημα» είχε γραφτεί στον Τύπο ως χαρακτηρισμός του Παύλου Γιαννακόπουλου, αναφορικά με τον τρόπο που πέρασε η νεοσυσταθείσα ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα χέρια του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Θα περίμενε κανείς να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο, στο επαγγελματικό πλέον ποδόσφαιρο, με την ισχυρή οικογένεια στο
τιμόνι του Παναθηναϊκού.

Η περίοδος 1974-1979 θεωρείται μεταβατική. Η διοίκηση, με τον Απόστολο Νικολαΐδη να κρατά τα ηνία της για πρώτη φορά, είχε να αντιμετωπίσει τα χρέη και τις πληγές που είχε αφήσει η «επταετία» των συνταγματαρχών, αλλά και «εσωτερικό εμφύλιο» από την αντιπολίτευση, ενώ έπρεπε και να φροντίσει για την ομαλή μετάβαση στον επαγγελματισμό του ποδοσφαίρου.Τελικά οι υψηλές προσδοκίες του κόσμου παρέμειναν... προσδοκίες. Δεν είναι τυχαίο που τα τέσσερα πρώτα χρόνια(1979-80 με 1982-83), ο Ολυμπιακός κατέκτησε και τα τέσσερα πρωταθλήματα και ισοφάρισε τον Παναθηναϊκό σε τίτλους στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Αν εξετάσουμε μάλιστα την προσφορά της οικογένειας σε βάθος χρόνου τότε η ιστορία έχει καταγράψει 16 ερυθρόλευκους τίτλους και μόλις επτά πράσινους (μέχρι και την πολυτοχικότητα του 2008). Λιγότερους από τους μισούς.

Το άρθρο της Αθλητικής Ηχούς που παρουσιάζει το GreenZone μπορεί να χαρακτηριστεί ως προφητικό, αν αναλογιστούμε πως η φράση «ο κόσμος του Παναθηναϊκού θλίβεται και σκέπτεται και βλέπει πόσο σκοτεινό θα είναι το μέλλον» γράφτηκε μόλις τον Οκτώβριο του 1979.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα του άρθρου:

Περίεργα πράγματα στον Παναθηναϊκό.

(...) Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, ταλαιπωρημένος από το παρελθόν και πονεμένος με συνεχή υπονόμευση της ομάδας του τα τελευταία χρόνια, δίκαια διερωτάται: Τι συμβαίνει στα «καλά καθούμενα»;

Είτε συμπαθεί τον Πετρόπουλο είτε όχι, σίγουρα περίμενε να κυλήσουν φέτος ομαλά τα πράγματα. Πίστευε ότι με την ανάληψη της ΠΑΕ από τους Βαρδινογιάννηδες θα τελείωναν οριστικά όλα τα γεγονότα που κάθε χρόνο ταλαιπωρούσαν, βασάνιζαν και υπέσκαπταν το ηθικό της ομάδας. Δυστυχώς ΟΛΟΙ βλέπουν τώρα, ότι οι παλιές αμαρτίες συνεχίζουν και ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ και απαράλλακτες. Δεν άλλαξε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής αν εξαιρεθει το οικονομικό θέμα για το οποίο και ο ΚΟΣΜΟΣ του Π.Α.Ο. προσέφερε από το φτωχό βαλάντιό του, σχεδόν τίποτα. Και θλίβεται και σκέπτεται και βλέπει πόσο σκοτεινό θα είναι το μέλλον. Ένα μέλλον που έπρεπε να είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ και ΛΑΜΠΡΟ με τους Βαρδινογιάννηδες στην ηγεσία. Και το οποίο δεν θα είναι αν δεν ξερριζωθεί η παλιά νοοτροπία της αναταραχής, της συκοφαντήσεως των παρασκηνίων και όλων εκείνων των γνωστών στον Παναθηναϊκό κόσμο διαλυτικών ψιθύρων.

Scripta Manent
Keywords
Τυχαία Θέματα