22/4: Η «Επιτροπή Σωτηρίας» του Παύλου Γιαννακόπουλου

Η λύση σωτηρίας του Παύλου Γιαννακόπουλου το 1973 και οι διαφορές με το 2012...
Βρισκόμαστε στο 1973. Η Ελλάδα διανύει μία από τις πιο σκούρες περιόδους της ιστορίας της. Παρέα (ως συνήθως) συμβαδίζει και ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται προ της πτώχευσης.

Η «επταετία» είχε απομακρύνει τους αληθινούς ηγέτες του Ομίλου. Είχε «εξορίσει» μακριά
από το Τριφύλλι τους Απόστολο Νικολαΐδη και Αντώνη Μαντζεβελάκη. Στη θέση τους είχε τοποθετήσει, αυθαίρετα, δικά της πρόσωπα, που με λάθος χειρισμούς είχαν φτάσει την ομάδα σε τραγική κατάσταση.

Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου 1973 ο Παύλος Γιαννακόπουλος μίλησε αποκλειστικά στην Αθλητική Ηχώ και πρότεινε την ίδρυση «Επιτροπής Σωτηρίας του Παναθηναϊκού».

«Πρέπει όλοι να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας έναντι της ιστορίας του συλλόγου για να εξουδετερωθεί οριστικά ο καταλυτικός διχασμός», είπε ο μετέπειτα ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ.

Τι άλλα είπε ο Παύλος Γιαννακόπουλος στις 22 Απριλίου 1973:

«Αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος μας διέρχεται κρίσι. Πάνω απ’ όλα, νομίζω ότι πρέπει όλοι να αγωνισθούμε για να διατηρηθεί η σύμπνοια, η ομόνοια και η αγάπη. Το χειρότερο κακό που μπορεί τώρα να γίνει είναι ο διχασμός. Πρέπει όλοι να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας έναντι της ιστορίας του συλλόγου. «Νομίζω ότι αυτή την στιγμή επιβάλλεται να παραμερισθούν οι φιλοδοξίες και όλοι μαζί, από κοινού, να εργασθούμε».«Εκείνο που προέχει είναι να δοθεί η λύσις όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάθε ημέρα που περνά, είναι απώλεια πολύτιμου χρόνου που σμικρίνει τα περιθώρια εξόδου από την κρίση». Η ιστορία κύκλους κάνει. Ο Παναθηναϊκός, σήμερα, βρίσκεται ξανά προ της πτώχευσης. Η διχόνοια κυριαρχεί. Με μόνη διαφορά πως το 1973 η οικογένεια Γιαννακόπουλου βγήκε μπροστά και πρότεινε ουσιαστικές λύσεις για να βοηθηθεί η ομάδα της καρδιάς τους.

Τι είναι αυτό που άλλαξε τη φιλοσοφία της οικογένειας Γιαννακοπούλου ίσως και να μην το μάθουμε ποτέ. Η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» που ανήκει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά και ο Παύλος με δηλώσεις του κατά την πολυμετοχικότητα, αυτοαναιρούν τα τρία στοιχεία που ο ίδιος είχε προτείνει προ 39 ετών:

- Η διχόνοια ζει και βασιλεύει και σε αυτό βοήθησε σημαντικά η σύμπνοια με τον μεγαλομέτοχο – παρκαδόρο του Παναθηναϊκού Γιάννη Βαρδινογιάννη.
- Οι φιλοδοξίες δεν παραμερίστηκαν. Αντιθέτως η παρουσία ενός προέδρου στον Παναθηναϊκό που δοξάστηκε από τους φιλάθλους, του Νικόλα Πατέρα, πολεμήθηκε από τους Γιαννακόπουλους, αντί να στηριχθεί.
- Η «λύσις» δεν δόθηκε «όσο το δυνατόν συντομότερα». Αντιθέτως, για 6 μήνες η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» είχε μπλοκάρει κάθε αληθινή επιχείρηση διάσωσης της ομάδας προμοτάροντας ψεύτικους Άραβες και πρίγκιπες, με... αποκλειστικά του Βλάση Τσάκα.
Keywords
Τυχαία Θέματα