25/11: «Rocky» στο σινεμά και Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 3-2

Πως το κόλπο του Γιάτσεκ Γκμοχ με το «Gonna fly now»... απογείωσε το Τριφύλλι στο αθηναϊκό ντέρμπι της περιοδου 1984-85! Ο Χαραλαμπίδης με καρφωτή κεφαλιά απ' το ύψος του πέναλτι δίνει τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 3-2Η περίοδος 1984-85 ήταν «μαγική» για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επιβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο την ευρωπαϊκή ταυτότητά του με την πορεία προς τα ημιτελικά του (τότε) Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ,
παρά την κόπωση από τα συνεχόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια της υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το νταμπλ, που είχε κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά. Για να καταφέρει να κρατήσει τη νεανική ομάδα του σε εγρήγορση ο Γκμοχ χρησιμοποίησε αρκετά τρυκ, κυρίως ψυχολογικά. Ενα απ’ αυτά το εφάρμοσε πριν από το αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική εκείνης της αγωνιστικής περιόδου.

Το Σάββατο πριν το ντέρμπι ο πολωνός προπονητής πήρε τους παίκτες του σινεμά για να δουν το περίφημο «Ρόκι 1» με τον Σιλβέστρ Σταλόνε. Μια ταινία με αρκετό… νεύρο και ένταση, κάτι που ζήτησε μια ημέρα αργότερα να βγάλουν οι παίκτες του στο γήπεδο και ενώ τους προετοίμαζε ψυχολογικά με την μουσική υπόκρουση «Gonna fly now» της ταινίας.

Οπως θυμήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο Θανάσης Δημόπουλος «την Κυριακή, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το ματς και ενώ ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο γήπεδο, μάς έβαλε στα αποδυτήρια το soundtrack της ταινίας. Δεν το περίμενα, αλλά ανεβήκαμε πολύ και μπήκαμε πολύ παθιασμένα στο ματς. Αν και προηγηθήκαμε πάντως, στο ημίχρονο βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 2-1. Ημασταν απίστευτα αποφασισμένοι όμως και πήραμε τη νίκη με φοβερή ανατροπή. Θυμάμαι ότι έγινε χαμός στο γήπεδο…».

Η μετακόμιση του νταμπλούχου Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο που έσπευσε να δει την ομάδα και το καινούριο γήπεδο. Στο αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ που έγινε σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου του 1984, κόπηκαν 72.732 εισιτήρια.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ξεσηκώθηκαν από νωρίς, όταν από κόρνερ του Δημήτρη Σαραβάκου η μπάλα πήγε στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Θανάσης Δημόπουλος με κεφαλιά – πάσα έστρωσε έτοιμο γκολ στον Κώστα Αντωνίου.

Η ΑΕΚ κατάφερε να «γυρίσει» το ματς με δύο όμορφα γκολ του σουηδού επιθετικού της Χόκαν Σάντμπεργκ, ωστόσο η ψυχολογική προετοιμασία του Γκμοχ έφερε αποτέλεσμα στο β’ ημίχρονο.

Θέλοντας να σοκάρει ακόμη περισσότερο τους παίκτες του ο πολωνός προπονητής απέσυρε τον Βέλιμιρ Ζάετς που είχε εγκλωβιστεί από τους αντιπάλους του, ρίχνοντας στο γήπεδο τον Παπαβασιλείου. Τα γκολ του Σαραβάκου και του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη έδωσαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό, την οποία πανηγύρισε έξαλλα ο Γκμοχ και οι φίλοι των Πρασίνων.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη:
Keywords
Τυχαία Θέματα