Ανακοίνωση ΠΣΑΤ κατά GreenZone!

Αντί να εγκαλέσουν όσους αναπαρήγαγαν επί 15 μήνες «τα παραμύθια της Χαλιμάς» καταπατώντας κάθε έννοια δεοντολογίας, συνασπίζονται σαν κοινή συντεχνία...

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το κείμενο του GreenZone για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του «πρίγκιπα» τα ελληνικά ΜΜΕ τους τελευταίους 15 μήνες (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Μετά από ανάρτηση στην ιστοσελίδα «greenzone.gr» το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013, που στοχοποιεί δημοσιογράφους,
τους οποίους και κατονομάζει, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι τέτοιου είδους αναφορές δεν είναι απλά καταδικαστέες, αλλά και ποινικά ελέγξιμες.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση που είναι ανυπόγραφη, δεν υποκινεί απλά σε βία κατά εκπροσώπων του Τύπου, αλλά ξεπερνά κάθε όριο, αφού αναφέρει τα ονόματα 24 δημοσιογράφων και τα Μέσα στα οποία εργάζονται, στοχοποιώντας τους ευθέως. Κατόπιν αυτών είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την εν λόγω ιστοσελίδα, που και άλλες φορές κατά το παρελθόν έχει καταφερθεί κατά συναδέλφων, στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Με αφορμή όλα αυτά, θα θέλαμε να επισημάνουμε και να ξεκαθαρίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο ΠΣΑΤ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να είναι απέναντι και να καταγγέλλει τέτοιους είδους αναφορές και φαινόμενα. Η τακτική αυτή θα συνεχισθεί μέχρι να εκλείψουν όλα αυτά και άπαντες να αντιληφθούν πως πρέπει να κινούνται εντός των ορίων της ευπρέπειας, της νομιμότητας και των ορίων δεοντολογίας όταν μιλάμε για ΜΜΕ και δημοσιογράφους.
H απάντηση του GreenZone

Η συντεχνία των αθλητικών συντακτών ενοχλήθηκε απ’ το κείμενο του GreenZone, το οποίο απλά κατέγραψε τα… ρεπορτάζ τους! Κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι δημοσιογράφοι ενημερώνουν τον κόσμο από τα μέσα στα οποία εργάζονται.

Ο ΠΣΑΤ ευαισθητοποιήθηκε ξαφνικά, επειδή το GreenZone έγραψε την αλήθεια, έγραψε ότι η πλειοψηφία των αθλητικών συντακτών ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ τη δουλειά της. Κάποιοι μάλιστα, μετά το φιάσκο Βλάση Τσάκα που ξεμπρόστιασε το δημοσιογραφικό σύστημα, προς τιμήν τους το παραδέχτηκαν.

Απ’ την άλλη πλευρά βέβαια, ο ΠΣΑΤ δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία όταν εφημερίδες όπως το Derby στο οποίο εργάζεται o κοσμήτορας του ΠΣΑΤ Κώστας Πιτιακούδης ή άλλες ιστοσελίδες στοχοποιούν ευθέως (άλλους) δημοσιογράφους δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους συνοδευόμενες με ανυπόστατες φήμες, κακοήθη σχόλια και χυδαιότητες. Κρίμα.

Το GreenZone ασκεί δημοσιογραφία των πολιτών, όχι των συντεχνιών. Στο GreenZone δεν είμαστε δημοσιογράφοι, ούτε θέλουμε να γίνουμε. Σαν οπαδοί του Παναθηναϊκού καταγράφουμε τα κακώς κείμενα, τα οποία θα έπρεπε να καταγράφει ο ίδιος ο ΠΣΑΤ.

Είμαστε Παναθηναϊκοί και προφανώς όταν μιλάμε για την κρίση περιεχομένου και αξιοπιστίας στα ΜΜΕ, τα παραδοσιακά μέσα και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σ’ αυτά θα ενοχλούνται.

Η αλήθεια ενοχλεί, ωστόσο οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να την αναζητήσουν αντί να δημοσιεύουν αδιασταύρωτες πληροφορίες, που διοχετεύονται προφορικά και βαφτίζονται ειδήσεις και γεγονότα και γίνονται πρωτοσέλιδα τύπου «Ροναλντίνιο στον Παναθηναϊκό».

Γνωστοί ρεπόρτερ, παρουσιαστές και τηλεπερσόνες αναπαράγουν άκριτα και άκοπα οτιδήποτε τους διοχετευθεί «εμπιστευτικά» χωρίς να μπουν στον κόπο να υποβάλουν σε στοιχειώδη έλεγχο την αλήθεια ή την πληρότητα της πληροφορίας ― ούτε καν ένα νωχελικό google-άρισμα στις βιβλιοθήκες του Διαδικτύου.

Πολλοί δημοσιογράφοι, ανεκπαίδευτοι επαγγελματικά, χωρίς νοητικά εργαλεία και χωρίς ηθικές αρχές, υποδουλώνονται έτσι στις πηγές τους, μετατρέπονται σε “βαποράκια”, ακούσια ή εκούσια. Αυτή η υποδούλωση όμως συνεπάγεται με προδοσία του κοινού τους και καταστρατήγηση της θεμελιώδους αρχής της δημοσιογραφίας, που είναι η μετάδοση διασταυρωμένων ειδήσεων και η αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων. Αυτήν κατήγγειλε και καταγγέλει το GreenZone.

Η ραθυμία, η πνευματική οκνηρία και η εξυπηρέτηση των πηγών και όχι του κοινού, έχουν γίνει αντιληπτά από τον κόσμο, ο οποίος ξέροντας πώς να χειρίζεται εργαλεία της καθημερινότητάς του μπορεί να «ζυγίζει» με μεγαλύτερη ακρίβεια τις «πληροφορίες», απ’ ότι εκείνοι που «ασκούν» δημοσιογραφία. Και αυτό φαίνεται στην πτώση των κυκλοφοριών, των ακροαματικοτήτων, των πωλήσεων…

Ποιος να πιστέψει πια αυτά τα μέσα ενημέρωσης, αυτό το θέατρο της παρακμής; Αυτή είναι η κατάντια της δημοσιογραφίας. Η ιστορία του «πρίγκιπα» και του Βλάση Τσάκα ισοπέδωσε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο, τον ξεμπρόστιασε.

Στο GreenZone δεν επικροτήσαμε ποτέ τη βία. Το αντίθετο μάλιστα. Κάτι που φαίνεται από τις απαντήσεις που δίνουν κατά καιρούς οι διαχειριστές του site στα μηνύματα εξοργισμένων φίλων του Παναθηναϊκού. Δεν στοχοποιήσαμε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης. Απλώς καταγράψαμε τον τρόπο με τον οποίο ενυπόγραφα επί 15 μήνες συντηρούσαν την ιστορία που χαρακτηρίστηκε εξ αρχής «παραμύθι της Χαλιμάς» ξεχνώντας κάθε αρχή, κανόνα και έννοια δεοντολογίας…
Keywords
Τυχαία Θέματα